Информацията беше потвърдена и от говорителя на японското правителство. Според него, има „малка вероятност” от радиоактивно изтичане заради взривовете, но нивото на радиация е по-високо от това при предишния взрив в първи реактор в събота, засега броят на ранените е 11.

Същевременно Би Би Си съобщи и за проблеми в охладителната система и спадане нивото на водата на реактор №2 на централата. Според АФП, цитираща японската телевизия NHK, охладителната система на реактор 2 е изцяло излязла от строя. Възможно е стопяване на ядрото на реактора, стана ясно следобяд, като горивните пръти са били изложени на въздуха.
Въпреки усилията, равнището на водата в охладителната система е спаднало драстично днес. Това поражда опасност от прегряване на реактора, което може да доведе до топене на горивните пръти.

Главният секретар на японското правителство Юкио Едано допусна, че горивните пръти изглежда се топят и в трите най-тежко засегнати от разрушителното земетресение в петък атомни реактори, включително във втори реактор на АЕЦ "Фукушима 1", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
"Въпреки че не можем да го проверим пряко, много вероятно е това да се случва", обобщи Едано.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обаче обяви по-късно, че до момента няма индикации за евентуален срив на японските ядрени реактори, които бяха засегнати от опустошителното земетресение и цунами.
"Няма никакви индикации, че ядреното горивото в момента се топи", заяви директорът на отдела по Безопасност на ядрените съоръжения към МААЕ Джеймс Лайънс, цитиран от Ройтерс, на която се позова БГНЕС.

Днешният взрив в трети блок е подобен, но много по-мащабен от този в събота в първи реактор на централата, чиято охладителна система пострада от силното земетресение на 11 март.

Взривът в трети реактор избухна, след като днес районът отново бе разтърсен от силно земетресение с магнитуд 6,2. Съобщава се, че не е разрушен главният пункт за управление на реактора, няма и неутронно излъчване. Вероятността да се изхвърлят големи количества радиоактивни вещества е малка.

Властите съобщиха по-рано, че в съседната централа - "Фукушима" 2 успешно са охладени 2 реактора. Японската агенция за атомна безопасност успокои, че няма вероятност от развитие тип Чернобил във "Фукушима" 1.

Tokyo Electric Power (TEPCO) предупреди в неделя, че реактор №3 в централа №1 във Фукушима е прегрял. След експлозиите в централата експертите коментираха, че ако охлаждането се провали, реакторът трябва да бъде запечатан както в Чернобил под бетонен "саркофаг".

Експлозията, която разруши постройката около реактор №3  в централата, се случи въпреки опитите на оператора да контролира високата температура и растящото налягане. При взрива загина 1 човек, а 11 бяха ранени.

По последни данни за 22 души е потвърдено, че са пострадали от радиационно зарязаване, а 190 вероятно са били облъчени.

Япония официално е призовала Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН да изпрати свой екип от експерти, който да помогне за настоящата ядрена криза в страната, съобщи генералният секретар на организацията Юкия Амано.

Японските власти са евакуирали до момента 185 000 души от районите около повредените ядрени електроцентрали Фукушима-1 и Фукушима-2, в радиус съответно от 20 и 10 километра, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от ИТАР-ТАСС. За предотвратяване на възможно натрупване в организма на радиоактивни изотопи на йод 131, властите в пострадалите райони са доставили в евакуационните центрове 230 000 таблетки йод, които ще бъдат раздадени на населението при нужда.

Развой на събитията: 
13 март

09:01 Според шефа на префектурата Мияги, най-малко 10 000 ще се окажат загиналите от цунамито в градчето Минамисанрику, които досега се смятаха в неизвестност.

11:45 От понеделник в Япония се въвежда 3-часов режим на тока.

16:07
Международната агенция за атомна енергия обяви извънредна ситуация във втора АЕЦ в Япония - Онагава. Предупреждението е в следствие на повишена радиация в зоната на централата, причинена от временно разпръскване на радиоактивни вещества от Фукушима. Според властите ситуацията в Онагава (17:00) е под контрол.

16:30 Националната банка на Япония (Bank of Japan) ще отпусне на банковата система между 2 трилиона ($2.4 млрд.) и 3 трилиона ($37 млрд.) йени на банковата система, за да запази стабилна банковата система. По късно банката инжектира 15 трилиона йени в банковата система.

17:00 Вулканът Шинмоедаке в югозападна Япония започна да изхвърля камъни и пепел до 4000 метра височина след две седмици на относително затишие. Властите оцениха опасността от изригването на трета степен по петстепенната. В опасната зона се оказват над хиляда жилища в близкия град Мияконодзе.

18:00 Японският ядрен специалист Масаши Гото предупреди, че ситуацията с трети реактор на Фукушима 1 се влошава и в случай на експлозия, която е доста вероятна, радиоактивните материали ще бъдат разпространени далеч отвъд 20 км радиус на евакуация. 

18:15 Повреда е станала в охладителната система на още една атомна централа - Токаи АЕЦ (120 км северно от Токио). Тя автоматично е била изключена по време на земетресението. Охлаждането продължава с една от двете помпи.

22:11 Бившият съветник по радиацията на британското правителство, Кристофър Бъзби обясни пред Би Би Си, че ситуацията е извънредно сериозна. Той подчерта, че обект на тревога е третият реактор във Фукушима, който не използва уран, а смес от уран и плутоний, който представлява сериозен риск.


14 март
0:30  Радиационните нива при АЕЦ Фукушима 1 превишиха нормата. Това обаче не представлява непосредствена опасност за човешкото здраве, предаде Ройтерс. Агенцията напомня, че повишение на радиацията имаше и в събота при изпускането на радиоактивна пяна от първия реактор
.

3:00 Силно земетресение в Япония. Центърът на труса е бил на 150 километра североизточно от Токио

4:27: Две експлозии в трети блок на АЕЦ Фукушима. Срутена е стена, реакторът издържа.

4:29: Предупреждения за ново цунами, които се оказаха фалшива тревога.

11:25
Според правителствени източници вероятността двата досегашни взрива да са предизвикали неконтролирано изпускане на радиация е минимална, нивата на радиаация в района били като тези при облъчване от рентген.

12:00 Операторът на реактор №2 съобщи, че ще използва морска вода за охлаждането му, което е крайна мярка.

16:00 Има опасност от стопяване на втория реактор в АЕЦ "Фукушима" 1. Според "Гардиън" нивото на водата се е върнало на 2 м.

17.50
Нивото на водата в охладителната система на повредения втори реактор в централата отново е намаляло значително.

18.30 Токио поиска помощ от МААЕ.

19.50 МААЕ няма индикации, че се топи ядрен материал в АЕЦ "Фукушима" 1


Вижте снимки от бедствието>>
http://dnes.dir.bg/temite/gallery/quake-japan-109275?page=1

Видео материали от бедствието>>
http://dnes.dir.bg/tag_video.php?id=109275

Вижте карта на щетите и засегнатите АЕЦ