23-годишният Сейфедин Резги, който бе застрелян от властите по време на атаката, е роден в Гаафур, малък град в северозападната част на страната, разказва агенция Франс прес, цитирана от БТА. 

За да финансира образованието си във Висшия институт за технологични изследвания в Керуан, Централен Тунис, той работел от време на време в Гаафур като сервитьор.

Сейфедин бил в родния си град в деня преди атентата в Сус, извършен на 26 юни, при който загинаха близо 40 души.

Единственият път, когато той е имал проблеми с властите, било, когато бил арестуван, че пушел канабис, отбеялзва "Фигаро".

Сейфедин Резги освен това бил почитател на футбола и по-специално на испанския отбор "Реал Мадрид". Студентът бил и страстен почитател на брейкденса и танцувал много добре в клуб в родния си град. Клипове, на които се вижда как той танцува, били качени в интернет още преди пет години.

Близки и приятели на Сейфедин от Гаафур са потресени от случилото се. Чичото на студента, 71-годишният Али, казва, че изумен от действията на племенника си.

"Кой го е подготвил за това нападение? Къде се е обучавал да стреля? Един Бог знае!", казва Али.

Бащата на Сейфедин пък вчера приемаше съболезнования в дома си, съсипан и заобиколен от роднини.

Съседи на Сейфедин и в Керуан казват, че не са забелязали нищо необикновено, свързано с него.

Само негови състуденти посочват, че той бил склонен към усамотяване, прекарвал повече време в интернет, но дори на приятелите си не е искал да покаже в какви сайтове сърфира. Сейфедин бил доста активен в социалните мрежи. Постепенно в страницата си във Фейсбук, той започнал освен постове за рапа и за "Реал Мадрид", да качва и такива с пропаганда на "Ислямска държава". Последният му пост датирал от тази Нова година и в него той пишел:

"Нека Бог ме прибере от този несправедлив свят. Нека Бог направи така, че да загинат хората от този несправедлив свят, да направи така, че те да страдат. Защото тези хора си спомнят за Бог само, когато умират", посочва в. "Фигаро".

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Сус. Тя нарече атентатора с бойното име Абу Яхия ал Кайрауани

Междувременно тунизийските власти съобщиха, че са извършили първите арести във връзка с атентата, съобщиха ТАСС и Франс прес.

Започнахме със задържането на голяма група заподозрени от мрежата, която е стояла зад терориста, заяви министърът на вътрешните работи Нажем Гарсали в присъствието на колегите си от Франция, Германия и Великобритания на пресконференция в същия хотел, на плажа пред който в петък бяха убити близо 40 души, повечето чуждестранни туристи.

Гарсали не уточни нито броя на задържаните, нито принадлежността им, но каза, че властите проверяват дали нападателят, който бе убит, е бил обучаван в джихадистки лагери в съседна Либия, посочва Ройтерс.

Вижте снимки от Сус след атаката  >>