В момента на атентатите Марси Бордърс беше на 28 години и работеше от месец за Американската национална банка в едната от кулите близнаци в Ню Йорк, припомнят световните агенции.

Когато една от кулите близнаци рухна, след като в нея се вряза самолет, похитен от терористи, Марси успя да се скрие в съседна сграда и там беше снимана от фотографа на Франс прес Стан Хонда. На снимката разстроената Марси се виждаше погълната от облак прах, който сякаш е осветен отзад от странна жълта светлина.

Тази снимка обиколи света и заради нея в САЩ и по света Марси стана известна с прякора "Прашната дама".

След атентатите Марси дълго време е безработна, изпаднала в депресия, пристрастена към наркотиците и алкохола. Тя се възстановява от зависимостта си през 2011 г. През 2012 г. Бордърс даде интервю за Франс прес, в което казва, че не е получила нито психологическа, нито финансова помощ след атентатите. Тя разказваше как живее непрекъснато в страх и рядко излиза от дома си, тъй като не можела да си представи да се намира в метрото или на мостове, които могат да станат мишени на други атентати.

Преди година Марси започва терапия срещу рак и тогава казва, че болестта й може би е свързана с замърсяването на въздуха по време на рухването на кулите близнаци в Ню Йорк, предаде БТА.

Кончината й бе обявена от семейството й във Фейсбук.