Те са отправени от пострадали български и израелски граждани за имуществени и неимуществени вреди, но дали съдът ще се съгласи с размера им, ще стане ясно, когато делото започне по същество, съобщи БТА.

Магистратите обаче отхвърлиха искането на ищците, като граждански ответник по делото да бъде конституирано военното крило на "Хизбулла". Причината е, че в обвинителния акт, който е 100 страници, никъде не се споменава името на организацията и няма доказателства срещу нейната връзка по случая.

Днес, никой от израелските граждани не се яви като свидетел по делото.

На 15 и 16 ноември предстоят разпити на българските свидетели и вероятно тогава ще бъде даден ход на делото, ако няма пречки за това. Днес бяха конституирани частните обвинители по делото.

Делото беше внесено в съда през 2016 г. и досега осем пъти беше отлагано по различни процесуални причини.

Подсъдими задочно са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които се търсят все още чрез червена бюлетина на "Интерпол". Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни, който също загина при атентата.  Именно единият от подсъдимите - Мелиад Фара свързва терористите с военното крило на "Хизбула".

Това стана ясно, след като родните служби засекли паричен трансфер от "Хизбула", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище.

На 18 юли 2012 г. атентатор се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летището в бургаския кв. "Сарафово". На място загинаха петима израелци - Ицик Коленги на 28 години, Амир Менаше на 28 години, Елиор Прайс на 26 години, Маор Харош на 25 години и 42-годишната Кошава Шрики, която бе бременна, както и шофьорът на автобуса 36-годишният Мустафа Кьосов от село Юруково, община Якоруда. 35 души пък бяха ранени.