Испанският кралски дворец осъди днешния атентат в Барселона, макар че крал Фелипе Шести не беше цитиран директно, предаде ДПА, цитиран от БТА.

"Това са убийци, просто престъпници, които ни тероризират", написа дворецът в Туитър. Той изразява и солидарност с каталунския град. "Цяла Испания е с Барселона. Лас Рамблас отново ще принадлежи на всички ни", посочва дворецът.

Три дни национален траур са обявени в Каталония след нападението, при което загинаха 13 души, а мнозина други бяха ранени, предаде The Independent.

Междувременно Испанската футболна лига заяви, че преди мачовете ще се спазва минута мълчание в памет на жертвите.

Президентът на Каталонската автономия Карлес Пуигдемон заяви, че ще „победи тероризма“ и благодари на спешните служби, отзовали се след нападението в Барселона, предаде ВВС.

Той също така благодари на жителите на Барселона и на хората по света, които са предложили помощ и подкрепа след нападението. „Каталония е и винаги е била мирна земя, където другите хора са добре дошли“, заяви той.

„Каталония винаги ще спечели в лицето на тероризма. Ние винаги ще бъдем обединени. Демокрацията виация ще спечели срещу варварството“, добави той.

Кметът на Барселона Ада Колао обяви, че в града ще се спази минута мълчание в знак на скръб за жертвите от терористичния акт, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Според местните медии минутата мълчание ще започне в петък от 12:00 часа местно време (13:00 българско) на площад „Каталония“.

Междувременно всички заведения на популярната улица "Ла Рамбла", където бе извършена атаката, са евакуирани. Хората са изведени от полицията, става ясно от съобщение на правоохранителните органи, публикувано в социалната мрежа "Туитър". Властите препоръчват на гражданите да избягват движението край централния площад "Каталония", намиращ се в сърцето на града.

Сапьори са били извикани да проверят място в околностите на Барселона, където по-рано днес в отделно нападение кола е ударила полицейски служители край техен пункт, пише The Independent.