Тръмп обеща помощ от Съединените щати на испанските власти, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"САЩ осъждат терористичното нападение в Барселона, Испания, и ще направят всичко необходимо да помогнат", написа Тръмп в Туитър. "Бъдете храбри и силни, обичаме ви!", добави той.

Малко по-рано държавният секретар Рекс Тилърсън увери, че САЩ ще помагат на Испания в разследването на нападението.

Русия е готова да предостави цялата нужна подкрепа на Испания при разследването на терористичния акт в Барселона, ако такава бъде поискана, предава Sputnik, заяви председателят на руската парламентарна комисия за международни отношения Леонид Слуцкий.

Френският президент Еманюел Макрон изрази "солидарността на Франция за жертвите на трагичното нападение в Барселона". "Оставаме единни и решителни", добави той в Туитър.

Великобритания "е солидарна с Испания срещу тероризма", заяви британският премиер Тереза Мей. "Мислите ми са с жертвите на ужасното нападение в Барселона и със спасителните служби. Великобритания е солидарна с Испания срещу тероризма", заяви Мей в Туитър.

Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт осъди "отблъскващото нападение" в Барселона. Русия решително осъжда терористичната проява в Барселона, заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС. "Това зло няма никакво оправдание. Изразяваме съчувствие към народа на Испания. Скърбим заедно с вас", добави говорителят.

Кметовете на Лондон и Ница, където бяха извършени атентати с тежкотоварни превозни средства, изразиха подкрепата си за жителите на Барселона, предаде ДПА. "Мислите ми са с жертвите на това варварско терористично нападение в прекрасния град Барселона и със смелите им спасителни служби. Лондон стои с Барселона срещу злото на тероризма", написа в Туитър кметът на Лондон Садик Хан.

"Ужасен съм от терористичното нападение в Барселона. Ница е солидарна с Барселона и подкрепя жертвите на това позорно нападение", туитна кметът на Ница Кристиан Естрози.