Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията, съобщиха от Министерство на външните работи (МВнР).

Българският консул в Испания Борислав Евлогиев съобщи по БНТ, че в консулството на България се е свързал български гражданин, който се опитва да намери сестра си, която е била в района на атентата. Консулът заяви, че българските служби са подали сигнал към испанските власти и ще съдействат да намерят българката.

МВнР препоръчва настоятелно на всички български граждани, които се намират в града, да избягват района на пл.“Каталуня“ и бул. „Ла Рамбла“.

Препоръчваме на българските граждани да следят местните медии за актуална информация по случая, да следват стриктно инструкциите на органите на реда, да избягват места с големи струпвания на хора, както и да избягват пътуване с градския транспорт и метрото в града до изясняване и успокояване на ситуацията.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 0034 913 455 761; 0034 913 456 651 или на дежурния телефон на Министерството на външните работи: +359 2 948 24 04.

Телефон на местните власти за актуална информация: +34932142124

МВнР призовава българските граждани, които се намират в Барселона да се свържат с близките си или да се отбележат в социалните медии, че са на безопасно място, защото мрежите на мобилните оператори са претоварени.

Малко след 17 часа местно време микробус се вряза в група хора недалеч от популярния за туристи площад Каталуня. Двама души са арестувани, 12 са убити, а 80 са ранени след атентата в Барселона, съобщи регионалният премиер на Каталуния. Паниката в Барселона е голяма, разказват българи в Барселона.