Днес внасяме в деловодството на Народното събрание проекторешение за вземане на категорични мерки за риска от мигрантски поток и за създаване на бежански центрове, заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред журналисти, цитиран от БТА.

Патриотичните формации искат категорична и безкомпромисна защита на българските граници, която да се извършва с употребата на всички възможни средства.

Симеонов изтъкна, че преминаването на границата трябва да става само през КПП-тата, определени за тази цел, и всякакъв друг опит трябва да бъде възпрепятстван с употреба на сила, включително физическа, водни струи, гранати, бомби, а при необходимост - употреба на огнестрелно оръжие.

В проекторешението е включено предложение всички лагери от отворен тип да станат от затворен, както и недопускане изграждането на нови. Симеонов посочи, че бежанските лагери трябва да се изведат извън териториите на населените места.

"Членовете на коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО" искат всяко преобразуване, усъвършенстване или изместване на лагери да става със средства от ЕС, а не за сметка на българския данъкоплатец. Изискваме от правителството да пристъпи към спешно сключване на споразумение за реадмисия не само с Афганистан, но и с държавите, които се явяват като генератори и източници на бежански тълпи - Ирак, Пакистан, държавите от Северна Африка", каза още лидерът НФСБ.

Зам.-председателят на ПГ на ПФ Искрен Веселинов обясни, че пряк повод за предложенията е първата организирана безредица от имигранти в Харманли, които се вдигнаха на бунт срещу лошите условия и поискаха да бъдат преместени в Сърбия. Той посочи, че служителите на реда трябва да знаят, че държавата стои зад тях с цялата си отговорност и средства.

По думите му колегите им от "Народен съюз" са заявили подкрепата си за "Обединените патриоти" и ще бъдат част от всички законодателни инициативи.

Магдалена Ташева апелира от името на "Атака" правителството да започне двустранни преговори с Анкара за реадмисия, успоредно с ЕС. Тя смята, че протоколът за реадмисия с Турция, подписан по-рано тази година, не функционира. По думите й министър-председателят трябва да знае, че имигранти от Алепо и Мосул не могат да стигнат до България, ако не бъдат доведени на българска територия от турската държава и нейните служби.

"Става дума за диверсия, за нашествие и за никакви бежанци", заяви националистката.

Химнът ще звучи при откриването на всяка сесия

Всяка сесия на Народното събрание ще се открива с химна на Република България, това прие междувременно парламентът с промени в Правилника за дейността и организация на парламента, предаде „Фокус“. „За“ предложението, направено също от ПФ, гласуваха единодушно 77 народни представители.

В рамките на дебата Валери Симеонов заяви, че с химна ще се покаже съпричастност към символите, службата и родината, с което депутатите ще дадат своя личен пример. Според него възпитанието на нацията се извършва и от политическото ръководство на държавата. По думите му трябва да се даде пример за родолюбие и преклонение пред символите на България.