"Това ли е толерантността на политиците ни", заявиха в протестна декларация до медиите от Главното мюфтийство, откъдето окачествиха случилото се като нов случай на гавра с ислямските ценности.

След започването на призива Езан и по време на цялата свещена за мюсюлманите молитва, включително по време на проповедта, от служебен автомобил на партия "Атака" бяха пускани по високоговорители камбанен звън и християнски песнопения, уточняват от мюфтийството.

"Присъстващите на молитва над 1500 богомолци бяха силно възмутени от явната провокация и неуважение към исляма на пледиращите за отстояване на християнските ценности и принципи партийци. Вярващите в джамията призоваха за търпение, а служители на мюфтийството сигнализираха МВР, които от своя страна реагираха доста бързо и адекватно. Преди появата на автомобилите на министерството обаче смелостта на героите от "Атака" се изпари, както и самите те", пише още в декларацията на Главното мюфтийство.

Оттам настояват властите и медиите да порицаят незаконните и нетолерантни действия на партия "Атака", които "вероятно обезпокоени от силно намалената електорална подкрепа се включва в предизборната битка с антиислямски лозунги".
"Приканваме мюсюлманската общност да не се поддава на провокации, но заявяваме, че няма да търпим подобни своеволия, унижаващи достойнството и свободата на гражданите, които се опитват да изповядват религията си съобразно Конституцията и законите на страната", се казва още изявлението.

От Главно мюфтийство ще сезират ДАНС, МВР и прокуратурата, тъй като смятат, че подобни заплашителни действия са заплаха за националната сигурност,  нагнетяват напрежение, създават страх и безпокойство, а понякога "ескалират непредвидено в уродливи форми и размери".

По-късно от съобщение на партията на Волен Сидеров стана ясно, че неговите хора са били арестувани.
"Служителите на "Атака", задържани днес в 14.00 ч. до централната софийска джамия, не са нарушили обществения ред. Тримата щатни служители са пускали православна музика в близост до джамията. Междувременно колата им била замервана с яйца от духовниците от джамията, от които дошъл и сигналът към полицията. Ръководството на "Атака" и адвокати ще отидат до Трето РПУ, за да поискат обяснение", се казва в изявлението.

Волен Сидеров и партията му отдавна водят антитурска политика, като в последните месеци засилиха атаката си срещу новините на турски език по БНТ. След като организираха протести пред телевизията, след среща през март с ръководството й, стана ясно, че е намерен компромисен вариант - наесен ще бъде създаден канал, в който ще се излъчват телевизионни предавания и новини на езиците, на които говорят различните етнически групи в България – турски, цигански и други. Тогава БНТ ще прехвърли новините на турски език там и ще ги свали от програмата си.