Групата на "Атака" няма да участва в преговорите с Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, защото консултациите няма да се предават пряко по телевизията.

Сидеров обясни отказа си да се появи на преговори в зала "Запад" без телевизионни камери, тъй като имал "горчив опит" с тях.

Лъгали са ме в очите, каза още той.

Според него от ГЕРБ се борят за продължаване на колониалното робство в България.

"Да не се правят на гостоприемни домакини, които приемат всички, като по време на „Сурвакарските празници", посочи лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров пред журналисти след като не влезе в залата за консулатции, предаде Фокус.

Вижте снимки>>>

Сидеров заяви, че ГЕРБ е трябвало ясно да поставят важните точки, които смятат да реализират в своето управление.

„Говори се за някакви 18 точки, които не ги знаем какво представляват. Това не е шоу или народни игри, а сериозна работа, политика, управление на България. Те бяха длъжни да кажат досега кои са първите пет неща, които биха направили законодателно. Аз чух за две – саниране на жилищата и Закон за средното образование”, каза Волен Сидеров.

Той посочи, че от ПП „Атака” единодушно са на мнение, че това не са най-сериозните въпроси за България.

Сидеров даде пример, кое според партията им е по-важно за България: „Това са минималните заплати, пенсиите, доходите, работа, изгонване на енергийните вампири”.

Отказът да влязат в залата за консултациите Волен Сидеров, обоснова с това, че програмите на партиите са ясни: „Нали ходихме на избори? Ние вече два пъти се явявахме с тази програма. Сега тепърва ли ще узнават програмата ни? Ако не са я прочели, имат достъп, изпратена им е. Държахме да кажем всичко открито на българското общество чрез медиите, но коалиция ГЕРБ отказаха. Нека всеки си направи изводите – кой работи за задкулисие”, допълни Волен Сидеров.

Той беше заявил предварително желанието преговорите да се водят пред медии.

Позицията на ГЕРБ

Цецка Цачева от преговорния екип на ГЕРБ заяви, че консултациите между ГЕРБ и "Атака" са провалени заради неявяване на "Атака" в часа, определен от ГЕРБ и по реда и поканата, по който партията води преговори с всички политически формации, влезли в 43-ото Народно събрание.

Цачева изтъкна, че е неприемливо диалогът да се води пред камери.

Води се стенограма на разговорите, уточни Цачева и припомни условията, приети от ГЕРБ за водене на диалог.

ГЕРБ оценява отказа на "Атака" като неуваженеие към българския парламентаризъм, заяви от своя страна Румяна Бъчварова.

Тя постави един основен въпрос към партията на Сидеров: "Ние искахме да разберем защо партия "Атака" подкрепяше негласно и скрито, управлението на Пламен Орешарски? Готови ли са г-н Сидеров и всички депутати от партията да носят негативните последици за държавата от това управление? Не можем да си затворим очите за такова поведение и бихме искали ясен отговор от "Атака" как ще носи своята отговорност от тук нататък".

Бъчварова допълни, че от партия "Атака" нямат отговори на основните проблеми, които интересуват българските граждани.

От "Атака" премахнаха знамето на ЕС от залата за пресконференции в парламента, което бе обявено от ГЕРБ като грубо погазване на символ на Европейския съюз.

По-късно Бойко Борисов коментира във Фейсбук, че за пореден път Волен Сидеров е намерил "най-удачния" начин да покаже, че евроатлантическият път на страната му е чужд, и че празнодумството е най-силната му политика.

"Мисля, че достатъчно ясно екипът ни за консултации е определил поведението му", заяви Борисов.

АНКЕТА: Ще има ли правителство?