Това е записано в декларация на партия ГЕРБ, разпространена от нейния пресцентър, съобщи БТА. ГЕРБ винаги е отстоявала най-свещения избор на всеки - избора му на вероизповедание. Споделяме убеждението, че независимо от политическите ни различия, от самоопределянето ни като десни и леви, не можем и нямаме право да поставяме религията като разменна монета за постигане на политически цели, пише в декларацията.

ГЕРБ се разграничава категорично от агресията, на която станахме свидетели, и предупреждава, че да играеш със страха на хората е опасна игра. От партията призовават всички, които определят себе си за отговорни политици, да не използват инциденти като днешния с користни политически цели.

От политическата формация са убедени, че МВР ще направи всичко, което е необходимо, да открие тези, които са провокирали днешния инцидент. Обръщаме се към всички граждани и политически партии да бъдат толерантни към вероизповеданието и всички етноси в България.

Никой не печели, когато нарушава или не уважава демократичните права и свободи и застрашава етническия мир в страната, се заявява в декларацията.

По време на митинг, организиран от партия "Атака", днес се стигна до сблъсъци между националистите и мюсюлмани в джамията „Баня Башъ" в центъра на столицата преди петъчната молитва. Симпатизантите на "Атака" протестираха срещу високоговорителите на джамията.
 Мюсюлманин и полицаи бяха ранени в сблъсъка, поддръжници на "Атака" бяха арестувани. Леко ранена при инцидента е и депутатът от партията на Волен Сидеров - Деница Гаджева.