“Партиите с най-антизападна насоченост са крайно десни, антисистемни и дори фашистки“, пише в анализа на изследването. “Атака“ е редом с Националния фронт във Франция, формацията на Найджъл Фараж във Великобритания, Партията на свободата в Австрия, крайнодесните формации в Словакия и Унгария, Северната лига в Италия и т.н.

Пет български партии влизат в топ 30 на антиевропейските политически сили. Проучването разглежда европейските партии от гледна точка на идеологическата им близост до Кремъл и отношението им към основните елементи на западния политически ред, отбеляза БНР.

Изследвани са 252 партии в цяла Европа, като са събрани данни за класиране на 181 политически сили в 22 страни - подредени спрямо опозицията им срещу западния либерален модел.

Това са всички парламентарно представени партии към времето на изследването, започнало преди малко повече от година - т.е. в нашия случай това означава предишното Народно събрание, каза за БНР Весела Чернева, директор на Българския офис на Европейския съвет по външна политика, даде повече информация за проучването.

Изследването няма претенции за представителност, защото не е говорено нито със самите политически партии, нито с техни членове или симпатизанти. Поискано е мнението на национални изследователи, хора, които следят партийния живот в съответните страни, хора, които от своя страна са говорили с представители на различните партии и имат представа какви са техните позиции по няколко големи групи въпроси, изтъкна Чернева.

Това са 12 въпроса, които рефлектират върху целите на Европейския съюз, но също така и върху основните кризи, през които мина Европейският съюз през последните три години, добави тя.

Основните въпроси са за:
  • подкрепа на ЕС,
  • подкрепа за либерализма като европейска ценност (разделение на властите, възможност за публичен контрол),
  • секуларизъм (разделение между църква и държава и приемането на това разделение),
  • подкрепа за НАТО и Европейския съюз като център на европейския ред и сигурност,
  • подкрепа за трансаантлантическите връзки,
  • отношение към свободния пазар и глобализацията.
Има и 3 въпроса, пряко или косвено свързани с Русия:
  • отношението на страната към Русия,
  • отношение на страната към санкциите срещу Русия и
  • има ли партията връзки с Русия.
Има и въпроси, свързан с подкрепата в Украйна и реформите там, както и към бежанската криза и войната в Сирия.

Кои са българските партии


В първите тридесет влизат освен "Атака" и Българската социалистическа партия (БСП), "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ), "Патриотичен фронт" и Движение "Презареди България", пише "Дневник".

Движението за права и свободи (ДПС) е сред умерено антизападните партии, а ГЕРБ – сред умерено прозападните.
ДСБ и Реформаторският блок са откровено прозападни.