В съобщение на сайта на частната болница се казва:

"Във връзка с грубата и нестихваща атака по повод ужасния инцидент с пострадало новородено, ние – лекарите и специалистите по здравни грижи от комплекс „Софиямед” - болница, спешно-приемно отделение и ДКЦ искаме да Ви призовем да спрете със спекулациите. Ние също сме не по-малко шокирани от инцидента, но сме и възмутени от всичко случващо се след него".

От екипа заявяват, че са свидетели на манипулативни опити, в които прозират и поръчкови намерения, чиято цел била очерняне на една добра и търсена болница. Медиците подчертават, че всеки ден се борят за спасяването на живота и здравето на пациентите си и искат да работят спокойно.

"Бруталната атака срещу нашата болница трябва да спре! Моля Ви,спрете със спекулациите! Преустановете безпочвените и незаслужени нападки срещу нас! Ние продължаваме и ще продължаваме да работим за пациентите си, защото това е нашето призвание!", пише още в съобщението.

От болницата уточняват, че си запазват правото на ясна позиция пред медиите и за в бъдеще и подчертават, че тази е подкрепена с подписка от 400 членове на екипа, които застават открито с имената си.

Софиямед” е демонстрационна болница, оборудвана от два от световните гиганти на медицинското оборудване, качеството на услугата е на върха на България и е напълно осигурена по отношение на кадрите. „Ако трябва да спазваме стандартите, по които се работи в „Софиямед”, трябва да затворим 90% от болниците”, коментира по-рано пред bTV д-р Иван Колчаков, представител на ръководството на болницата.

Той изтъкна, че 25% от българите са с психични заболявания, 90% са с депресии, а те може да преминават в агресия. И добави по повод акушерката:

Една българка извършва едно нечовешко необосновано деяние”.

Колчаков категорично изключи възможността лечебното заведение да спре да извършва някои дейности заради побоя над новородено, извършен от акушерка.

Такава опасност съществува след заключенията за тежки нарушения в болницата.

По този повод днес от от Министерството на здравеопазването съобщиха, че във връзка с получения окончателен доклад от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ в „Софиямед“ и констатираните нарушения, министър Петър Москов е разпореди да бъде извършена и незабавна проверка от страна на Столична регионална здравна инспекция.

Проверката трябва да установи дали отделението по Неонатология на лечебното заведение отговаря на второ ниво на компетентност съгласно медицинския стандарт по неонатология, утвърден с Наредба №13 от 23 юли 2014 г.
При констатиране на несъответствия министърът ще понижи нивото на компетентност на отделението.

На база окончателния доклад от проверката на ИАМО на болницата ще бъдат наложени всички предвидени в закона санкции, уточняват от МЗ.

Акушерки искат да работят самостоятелно

Акушерките трябва да имат право да работят самостоятелно и да полагат акушерски грижи по време на бременността на една жена, в пренаталния период, както и един месец след раждането, коментира в същото време пред БТА Емилия Казилова, председател на Алианса на българските акушерки.

Според нея тези грижи са липсващо звено в системата на майчиното и детското здравеопазване в България.

"Трябва да се променят и законови текстове, които да дават право на акушерките да сключват договор със Здравната каса, като грижите, полагани от акушерките, да бъдат заплащани от нея. Необходимо е и създаването на медицински стандарт за работата на акушерките", каза още Казилова.

По думите й през последните три години Министерството на здравеопазването не отвръща на поканите им за разговор.