Разследващите са обискирали домовете на двама мъже, като единият от тях е задържан, съобщи "Зюддойче цайтунг". Арестът е извършен в град Вупертал.

Говорителката на федералната прокуратура Фрауке Кьолер заяви, че случилото се е терористичен акт и е свързано с ислямисти. Според нея писмото, намерено в района на взривовете, сочи като възможен мотив ислямски екстремизъм.

Същевременно тя отбеляза, че са налице "значителни съмнения" относно предполагаемото твърдение на крайнолява групировка, че тя носи отговорност за експлозиите.

В намереното писмо се настоява Германия да изтегли разузнавателните си самолети "Торнадо" от Турция, а базата на САЩ в германския град Рамщайн да бъде закрита. Достоверността на писмото се проверява, допълни Кьолер. "Може да допуснем, че имаме работа с терористичен фон", каза тя, но въпреки всичко "точните мотиви зад това остават неясни".

Германската прокуратура пък съобщи, че в използваното взривно устройство е имало парчета метал.

"Един шрапнел се е забил в една от седалките на автобуса и това би било фатално, ако там бе седял човек. Можем да смятаме за щастливи, че не се е случило нещо по-лошо", каза Кьолер.

Криминалистите намериха на местопроизшествието три идентични писма, писани на компютър. В текста се твърди, че атаката се извършва от ислямистка група, разгневена от участието на Берлин в операциите срещу силите на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, предаде ДПА.

По-рано днес вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер, цитиран от АП, окачестви като "необичайно" обстоятелството, че в писмото не се дава ясен мотив. По думите му писмото може да е автентично или да е "опит за оставяне на лъжлива следа".

Меркел ужасена от атаката

Германската канцлерка Ангела Меркел е ужасена от отвратителното нападение с експлозиви, извършено снощи срещу футболния отбор "Борусия Дортмунд", заяви нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Също като жителите на Дортмунд и милиони други, канцлерката беше ужасена от новината за нападението срещу автобуса", заяви той пред медиите.

Зайберт обеща, че следователите "ще направят всичко, за да открият и изправят пред правосъдието виновника или виновниците".

"Можем само да се радваме, че последствията не бяха по-тежки", добави той и похвали феновете на "Борусия Дортмунд", които дадоха подслон на фенове на "Монако", след като срещата им от Шампионската лига беше отложена за тази вечер.

Полицията е взела допълнителни мерки за сигурност в Дортмунд, където тази вечер ще се състои отложения мач, съобщава Асошиейтед прес.

Вътрешният министър на федералното правителство Томас де Мезиер планира да присъства на отложения четвъртфинал.