Партиите на Волен Сидеров и Георги Първанов реагираха срещу проектодокумента "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", в
който е записано, че сме в информационна война с Русия.

В него се казва, че "активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля".

Освен това е записано, че "непосредствените поуки от развиващия се конфликт в Украйна налагат спешно адаптиране и развиване на огневи способности с далеч по-голям обсег от разполагаемия в момента".

Документът е разработен от екипа на Шламанов и бе публикуван в началото на седмицата и предстои да бъде обсъден в Съвета по сигурност към Министерския съвет. Той трябва да бъде ще бъде представен и на срещата на страните от НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

Тази вечер в 18.30 ч. "Атака" организира протест пред Министерството на отбраната с искане за оставка на Шаламанов, "който ни вкарва във война с Русия". От партията съобщиха, че започват подписка "Аз съм против САЩ да използват военни бази в България". Според Сидеров вече 8 години страната с най-голям военен бюджет в света не плаща и стотинка за военните бази у нас и сега се готвят да ги използват за плацдарм за война срещу Русия.

От АБВ също настояха за оставката на военния мининистър, с мотива, че е напълно неприемливо, невярно и опасно за националната ни сигурност твърдението, че страната ни е в информационна война с Русия.

Те уточняват, че след острата медийна реакция документът е бил редактиран и въпросните думи са отпаднали, но се запазени други текстове:

"Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер- и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля".