Откриха 12 древноегипетски гробници с човешки останки

stat
17:06  |  11 януари 2017 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Намерени са изцяло запазени човешки останки Намерени са изцяло запазени човешки останки
Сн.: Ahram Online

Шведски археолози се натъкнаха на дузина гробници в близост до град Асуан, които датират отпреди 3500 години и са от епохата на Новото царство в Древен Египет.
Специалистите са разкрили останки от хора и животни в местността Габал-ал-Силсила на около 65 километра от Асуан, съобщиха Ройтерс и БТА. Погребалните комплекси са били използвани по времето на фараоните Тутмос Трети и Аменхотеп Втори.

Находките ще помогнат на учените да проникнат в тайните на древноегипетската медицина. Властите се надяват разкритите археологически обекти да дадат тласък и на изпадналата в криза египетска туристическа индустрия.

Някои от гробниците са били предназначени за животни и в тях имало една или две камери с каменни и глинени ковчези. Били намерени и тотеми.

Експедицията бе организирана от шведския университет в Лунд и датира от 2012 година. През 2015 шведските археолози се натъкнаха на храм в същата местност - Габал-ал-Силсила.

Намерените изцяло запазени човешки останки в погребенията говорят за недохранване и за счупени кости вследствие на непосилен труд.
По-задълбочени проучвания ще разкрият социалния ранг на погребаните и предназначението на разкритите гробища.
Последно в По света


”Святата” република на Радев

Президентът Радев продължава да бомбардира публиката с думи, които тя иска да чуе.