Откриха 12 древноегипетски гробници с човешки останки

stat
17:06  |  11 януари 2017 | / Редактор Таня Тодорова / обновено преди 55 минути
Намерени са изцяло запазени човешки останки
Сн.: Ahram Online

Шведски археолози се натъкнаха на дузина гробници в близост до град Асуан, които датират отпреди 3500 години и са от епохата на Новото царство в Древен Египет.
Специалистите са разкрили останки от хора и животни в местността Габал-ал-Силсила на около 65 километра от Асуан, съобщиха Ройтерс и БТА. Погребалните комплекси са били използвани по времето на фараоните Тутмос Трети и Аменхотеп Втори.

Находките ще помогнат на учените да проникнат в тайните на древноегипетската медицина. Властите се надяват разкритите археологически обекти да дадат тласък и на изпадналата в криза египетска туристическа индустрия.

Някои от гробниците са били предназначени за животни и в тях имало една или две камери с каменни и глинени ковчези. Били намерени и тотеми.

Експедицията бе организирана от шведския университет в Лунд и датира от 2012 година. През 2015 шведските археолози се натъкнаха на храм в същата местност - Габал-ал-Силсила.

Намерените изцяло запазени човешки останки в погребенията говорят за недохранване и за счупени кости вследствие на непосилен труд.
По-задълбочени проучвания ще разкрият социалния ранг на погребаните и предназначението на разкритите гробища.


Последно в Спектър


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?