Това се посочва в съобщение на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Около 22:30 часа снощи, при инцидент с асансьор в жилищна сграда в квартал "Гео Милев", загина мъж.

В асансьора са били двама мъже и една жена.
Той заседнал между третия и четвъртия етаж на блока. След като се обадили на техниците, на 71-годишната Венета Симова й станало лошо и 53-годишният Евгени Добренов решава да излезе от асансьора сам и да я измъкне. Успял да отвори вратата, обаче се подхлъзнал и паднал в шахтата, където загинал на място, предаде БНР.

Жената по-късно била откарана в болница с хипертонична криза.

Кооперацията е нова, асансьорът - също, преминал е всички технически прегледи, посочват от Агенцията.

По предварителна информация, причина за засядането на кабината е пад в захранването на асансьора.

Причина за фаталния край е нарушаване правилата за безопасност в подобни ситуации и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина, се отбелязва в съобщението.

Предварителната проверка показва, че поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-тата минута, а вторият - на 20-тата минута.

От страна на пострадалите и живущите в блока няма претенции към работата на фирмите по надзор и поддръжка.

При първоначалната проверка от служители на Агенцията на поддържащата фирма и на състоянието в асансьора, се е установило, че тя не е проблемна, няма актове, а съоръжението е в техническа и юридическа изправност.

ДАМТН отбелязва, че този случай е доста по-различен от предишни инциденти с асансьор, тъй като в момента става дума за неспазване условията за безопасност и рисково поведение.

Инж. Стефан Цанков, председател на ДАМТН, апелира към всички граждани да съблюдават указанията за безопасност и действие при аварийно спиране, поставени в асансьорите, както и да не предприемат самоволни инициативи за спасителни акции.

Ръководството на Агенцията поднася своите съболезнования на семейството и близките на загиналия.

На 19 август в 12-етажен блок на бул. "Цариградско шосе" в столицата асансьор уби 46-годишната Цветелина Радулчева, а 41-годишната Мария Ваклинова пострада тежко, след като асансьорът падна от 9-ия етаж.

АНКЕТА: Прави ли се достатъчно за сигурността на асансьорите?