Причината за това било приятелството със сънародника й папа Франциск, и защото Аржентина признава Израел и Палестина за две държави, предадоха Ройтерс и БТА.

Кирхнер каза, че министерството на сигурността и разузнавателните служби разследват заплахата.

Ако обръщам внимание на такива заплахи, "трябва да живея под леглото",
каза президентката пред репортери на римското летище Чампино, след като се срещна с папа Франциск.

Двамата са говорили за световната финансова система и икономиката на Аржентина, по думите на Кирхнер.

Тя и Франциск имаха напрегнати отношения по времето, когато той бе архиепископ в Буенос Айрес заради социалните политики на правителството, отбелязва Ройтерс. Президентката публикува във Фейсбук своя снимка с папата пред снимка на покойната първа дама на Аржентина Ева Перон.

Междувременно египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви, че е готов да окаже каквато подкрепа е необходима в борбата срещу групировката "Ислямска държава", но военните действия не са единственият отговор. В първото си интервю за чужди медии след поемането на властта през юни Ас Сиси не уточни каква подкрепа може да окаже Египет, но изглежда отхвърля изпращането на войски.

Американски въздушни удари бяха нанесени срещу центъра на окупирания от "Ислямска държава" град Мосул за първи път, отбелязвайки промяна в стратегията на въздушната кампания срещу екстремистката групировка.

От началото на въздушните удари на САЩ в Северен Ирак през август атаките бяха насочени срещу цели на "Ислямска държава" в покрайнините на Мосул, който е под контрола на джихадистите от юни.

Последните удари бяха съсредоточени върху сборните места и обектите на групировката дълбоко във втория по големина иракски град, съобщават местни жители.

"Въздушните удари причиниха тежки загуби", заяви по телефона пред ДПА местен жител, без да уточни подробности. Засега няма официални коментари.

Бомбардировката беше извършена ден след като Франция нанесе първите си въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Североизточен Ирак.