Така армията и специалните нейни сили ще могат да изпълняват допълнително функции по охрана и опазване на обществения ред.

Идеята е обсъдена и с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, а разрешението за конкретни акции ще се дава с решение на Министерски съвет.

Каракачанов обясни, че промените трябва да се обмислят и в светлината на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Никога не бих пратил армията да се занимава с демонстрации, протести и т.н., но за засилване на правомощията на Министерството на отбраната по отношение на опазване на обществения ред сме подготвили някои предложения. Идеята е именно охранителни и допълнителни функции да бъдат давани на армията, обясни Каракачанов.

Това трябва да става регламентирано от закона и с решение на Министерския съвет, за да няма съмнения дали един или друг министър днес аз, утре някой друг си превишава правомощията, добави министърът.  

Каракачанов каза това във връзка с парламентарния контрол, попитан защо специални сили от армията са използвани в акция на МВР за залавяне на охранител убил жена си в Пещера миналия месец.

Той обясни, че действията са разпоредени с негова устна заповед на 2 септември, понеже е бил съботен ден и министърът не е бил в София, и последвала след това писмена заповед, с която Каракачанов потвърдил устната.

Министърът обясни, че когато извършителят е успял да се измъкне от полицейските органи, той е получил информация в качеството си на вицепремиер, отговарящ за сигурността, от заместник-министър на вътрешните работи с молба за съдействие по отношение на информация и данни за извършителя на престъплението, който се укривал успешно заради специфичните си умения като охранител.

Задържаха съпруга убиец от Пещера в семейна вила >>


Каракачанов
каза, че информацията, която е получил от заместник-министъра, е че извършителят на убийството, след като професионално се е укрил и се предполага, че е въоръжен, тъй като работи в охранителна фирма, е възможно впоследствие, когато бъде притиснат от органите на реда, да извърши друго престъпление, отвличайки някого, и да усложни ситуацията.

От тази гледна точка смятам, че съм постъпил правилно, заяви вицепремиерът.

Той каза още, че при подобни случаи, ако се наложи военнослужещите с уменията и знанията, които имат, да подпомогнат органите на МВР, той ще съдейства, защото смята, че институциите, които се борят срещу подобни явления, трябва да си съдействат.

Каракачанов
посочи още, че определението за тероризъм включва и действия, които събуждат страх в обществото. В конкретния случай има всички основания да разпоредя военнослужещите от една специализирана бригада да съдействат на органите на реда, и пак подчертавам - под формата на събиране на информация и предоставянето й на органите на МВР, заяви министърът.

Каракачанов изтъкна "тероризма", като аргументира действията на военнослужещите в случая "единствено в рамките на извършване на учение - тренировка за отработване на елементи от националния план за противодействие на тероризма".