Така коментира авторът на РИА Новости Михаил Шейнкман изявлението на министъра на отбраната Николай Ненчев от 19 ноември, че България теоретично би могла да участва в сухопътна операция срещу "Ислямска държава".

Ненчев каза, че до момента не е поискана конкретна помощ от България и добави, че ако такова искане постъпи, страната ни ще се отзове в рамките на възможностите, с които разполага.

Българските "власти са доказвали и по-рано, че са способни да не жалят страната си, дори преди да бъдат помолени за това", пише руският публицист, цитиран от БТА. Според него примери за това са случаят с газопровода "Южен поток" и решението на София "да затвори небето си за руски самолети с хуманитарен товар за Сирия, още преди Пентагонът да настои за това пред всички натовски страни по трасето".

Министър Ненчев нарича своя героизъм "чисто теоретичен", защото според него още не е имало искане да прехвърли в Сирия български войници. Вероятно обаче, стане ли въпрос, ще ги прати на смърт, без да му трепне ръката, смята авторът на РИА Новости Михаил Шейнкман.