Всички 20 въоръжени мъже, останали в завзетото полицейско поделение в Ереван, се предадоха, заяви арменската служба за сигурност.

Предаването им слага край на продължилата две седмици кризисна ситуация, при която загинаха двама полицаи и бяха ранени няколко човека и от двете страни.

По-рано днес лекарят Нораир Теванян и медицинската сестра Малина Маркарян излязоха от окупираната сграда, извеждайки ранен, предадоха ТАСС и БТА, позовавайки се на министерството на здравеопазването на Армения.

Въоръжената група, която завзе полицейското поделение с искане за освобождаване на местен опозиционер и оставка на президента и правителството, взе в сряда за заложници екип на спешна помощ - двама лекари, фелдшер и медицинска сестра, пристигнали да окажат медицинска помощ на ранени.

В петък те пуснаха фелдшера Давид Тоноян, а вчера единия от лекарите - Салвадор Хечоян.

Вчера следобед изтече ултиматумът, който Службата за национална сигурност на Армения даде на въоръжените мъже да напуснат поделението.

Двама членове на въоръжена група в Ереван избягаха от завзетата територия на полка на патрулно-постовата служба (ППС) по-рано днес и се предадоха на властите.

"От територията на частта са изведени Рубен Григорян и Кеворк Мелконян", съобщи началникът на управлението за връзки с обществеността и информацията на местната полиция полковник Ашот Агаронян.

В разпространения от полицията видеозапис Григорян и Мелконян твърдят, че се оказали случайно във въоръжената група и не знаели нищо за плановете й.

"Бяхме на рожден ден на нашия приятел, когато късно през нощта ни предложиха да отидем на митинг, а в действителност ни въвлякоха в тази история", разказва Григорян. Той разбрал какво в действителност става, когато злосторници със самосвал КрАЗ избили вратата на полицейската част и се чули изстрели.

Мелконян пък заявил, че на територията на частта има още трима души, които с лъжа са били въвлечени във въоръжената група.

Григорян и Мелконян успели да избягат, след като слезли по външната стълба от втория етаж на сградата.

В местните медии бе съобщено, че един от членовете на въоръжената група е ранен. Той е изпаднал в кома, съобщи  обществената организация „Учредителен парламент“.

Ние получихме информация, че Армен Ламбарян е изпаднал в кома. Адвокатът тръгна към медицинския център“, се отбелязва в изявление на организацията, публикувано във „Фейсбук“.