Това каза президентът Румен Радев, който откри в 131-во основно училище "Пейо Яворов" в арменската столица Ереван кабинет за интерактивно обучение, изграден с българска финансова подкрепа. Откриването беше в рамките на държавното посещение на президента Радев в Армения, предаде БТА.

В историческата представа на българския народ арменският народ се свързва с героизъм, свободолюбие и просвета, каза Румен Радев. По думите му тази представа до голяма степен се дължи на гениалния Яворов, който в елегията си "Арменци" от 1899 г. представя и на България, и на света страданията на арменския народ, дълбоката му душевност и стремежа към свобода.

Президентът каза, че е силно впечатлен от видяното, че училището е огнище не само на арменското образование и култура, но и на българските традиции и просвета и благодари за опазването на паметта на големия български поет.

Радев положи цветя пред паметника на Яворов. Държавният глава беше посрещнат в училището с хляб и сол, със стихове от "Арменци", с български песни и народни танци, с уважение, обич и благодарност към България и делото на бележития български поет.

В кабинета-музей на името на Яворов в училището Румен Радев присъства на представянето на нова книга за поета в годината, в която се отбелязва 140-ата годишнина от рождението му. В нея са включени и най-добрите преводи на стихотворението "Арменци" на арменски език.

По повод отбелязването на годишнината и във връзка със значимия принос за популяризиране на българската култура, образование и традиции, Румен Радев връчи на училището плакет "Св. Св. Кирил и Методий" на президента.

Румен Радев съвместно с министъра на културата на Армения Армен Амирян откриха кабинет за интерактивно обучение в училището. Залата е оборудвана с финансовата помощ на българската държава.

Сто трийсет и първо основно училище "Пейо Яворов" в Ереван е основано е през 1963 г., а от 1966 г. носи името на българския поет и драматург.

По-рано днес в рамките на визитата българският държавен глава се срещна с председателя на арменския парламент Ара Баблоян, след което посети Центъра за креативни технологии "Тумо" в Ереван.

Радев разговаря и с президента Серж Саркисян.