Светият отец вчера посети манастира заедно с главата на Арменската апостолическа църква католикос Карекин Втори, предаде АФП, цитирана от БТА. Двамата висши духовници излязоха на терасата на манастира, издигащ се на висока скала недалеч от границата с Турция, и всеки от тях пусна гълъб към планината Арарат. След това двамата се прегърнаха, видимо развълнувани.

Арарат е символ на арменската християнска култура и сега е от турската страна на границата. Според библейското предание, след потопа Ноевият ковчег заседнал на планината Арарат, Ной пуснал гълъб, за да открие земя и птицата се върнала с маслинена клонка.

С посещението в манастира "Хор Вирап" завърши посещението в Армения на папа Франциск, който го нарече "поклонение в първата християнска държава", добавя АФП.

По време на посещението си папа Франциск призова Армения и Турция да потърсят помирение и да избягват "илюзорната власт на отмъщението".

В самолета, след края на визитата си в Армения, папата защити правото си да използва думата "геноцид", говорейки за избиването на арменци в Османската империя, каза, че с това не искал да обиди никого и че би било "много странно", ако я беше избегнал, предаде Асошиейтед прес.

Запитан защо е решил да вмъкне думата "геноцид" в предварително подготвената си, Франциск каза, че това е терминът, който винаги е използвал в миналото като духовник в Аржентина, където е бил близо до арменската общност. Едва след като пристигнал в Рим, след като станал папа, научил, че тези събития биват наричани и по друг начин - "Голямото зло", "Ужасната трагедия" - и че използването на "геноцид" има юридическо значение предвид арменските искове за компенсации.

Франциск каза, че все пак решил да използва в петък тази дума в приветственото си слово в президентския дворец в Армения, тъй като вече преди него я бил казал Йоан Павел Втори и би било странно той да не я произнесе в Армения.

Франциск приключи посещението си в Армения с призив за по-тесни връзки с арменската източноправославна църква и с обща декларация с водача на Арменската апостолическа църква за страданията на християните в Близкия изток.

Турция реагира остро на употребата на думата "геноцид" от папата. "Изказването на папата буди голямо съжаление", заяви турският вицепремиер Нуретин Джаникли. "За съжаление е възможно да се видят всичките отражения и следи от кръстоносния манталитет в действията на папството и на папата", каза вицепремиерът, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди отговори, че нищо в думите на папата по време на посещението му в Армения не е показало каквато и да било враждебност към Турция и в действителност те са били пропити с призиви към Армения и Турция да изградят мостове на мира и помирението.

"Папата не извършва кръстоносни походи," заяви отец Ломбарди. "Той не е изрекъл и дума срещу турския народ".