Българският държавен глава, съпругата му Десислава Радева и водената от него делегация бяха посрещнати с военни почести на летище "Звартноц" в столицата Ереван. В групата са министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, депутати и представители на деловите среди.

"С президента на Армения се обединихме около позицията, че нашите две страни имат стратегическо положение и ние трябва да го оползотворим. Затова ще работим отговорно за реализация на мултимодалния транспортен коридор Персийски залив - Черно море, който ще даде възможност да се възползваме от задълбочаването на политическите ни отношения", заяви Радев на пресконференция със Саркисян, цитиран от БТА.

Президентът добави, че приветства идеята на арменския си колега да бъде организирана среща на транспортните министри от всички държави, които са заинтересовани от този проект.

"В момента се нуждаем преди всичко от свързаност - транспортна, енергийна, дигитална, за да можем да разгърнем потенциала на нашите икономики", добави той.

Президентът Радев каза още, че целта на посещението му не е само да се интензифицират контактите на високо политическо ниво и отбеляза, че имаме конкретен напредък в редица области. Затова в делегацията са включени и представители на правителството и бизнеса.

"Нашите народи очакват много по-тясно и резултатно сътрудничество. Ние им го дължим и затова сме тук заедно днес - да продължаваме да го развиваме. С президента Саркисян изразихме задоволство от стабилното състояние на търговския обмен в последните 10 години, но той не ги задоволява. Смятаме, че можем да постигнем много по-големи обеми и да разширим сферата на нашето търговско-икономическо сътрудничество", изтъкна президентът.

Радев посочи, че от тази сутрин работят представителите на малките и средните предприятия, на работодателските организации и вече има договорка през юли в Бургас да се състои голям бизнес форум с представители на двете страни. Той определи отношенията между България и Армения като не просто традиционно добри, а преди всичко приятелски, защото между двата народа има дълбоки исторически и културни връзки, взаимна симпатия и уважение от сходната историческа съдба.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани няколко двустранни документа - за взаимна защита и обмен на класифицирана информация; Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2017 - 2019 г.; Спогодба за регулиране на трудовата миграция; Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията. След това държавните глави ще дадат съвместна пресконференция.

Румен Радев ще има срещи и с председателя на парламента Ара Баблоян, с министър-председателя Карен Карапетян, както и с Негово светейшество Карекин Втори - върховен патриарх и Католикос на всички арменци.

В Ереван държавният глава ще бъде гост на 131-во основно училище "Пейо Яворов", където ще участва в откриването на кабинет за интерактивно обучение и в представянето на книга, посветена на поета Пейо Яворов.
След това ще посети Центъра за креативни технологии "Тумо" в арменската столица.