Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Путин направи обиколка из архипелага, състоящ се от 192 острова, където неотдавна руските военни построиха ново летище и работят над създаването на постоянна военна база.

Разговор за екология

Президентът инспектира заедно с придружаващите го еколози и местен ледник, използван от учените за изследвания в условията на вечен мраз.

Той говори с експертите и за усилията за т. нар. "голямо почистване" на Арктика от боклуци и руини, останали от съветската ера.

Президентът бе съпроводен от премиера Дмитрий Медведев и редица министри, занимаващи се с проблемите на Далечния север, сред които и военния - Сергей Шойгу.

Една четвърт от неразкритите световни запаси на нефт и газ

В обиколката Путин подчерта необходимостта да се защитят интересите на руската икономика и сигурност, в Арктика. Приоритет за Кремъл е утвърждаването на руското присъствие в регион, където отдавна се засилва международното съперничество.

Смята се, че в Арктика се намират около една четвърт от неразкритите до момента световни залежи на петрол и газ. Самият Путин цитира оценки, че подземните ресурси на Арктика възлизат на 30 трилиона долара.

Президентът е поставил на министерството на отбраната и на Федералната служба за сигурност задачи "от гледна точка на отбранителната способност на страната", както и за нормално функциониране на Северния морски път.

Същевременно той отбеляза, че "Русия е готова за съвместно усвояване на Арктика" с чуждестранни партньори в различни сфери и към широко партньорство с други държави.

* * *
Очаква се днес президентът Путин да пристигне в северния руски град Архангелск, за да говори пред участниците в големия международен форум "Арктика - територия на диалога".

Той ще се срещне и с пристигналите за форума президенти на две северни страни: на Финландия - Саули Нинистьо, и на Исландия - Гудни Йоханесон.