При разпита по-младата българка е заявила, че е следвала право в Холандия и Англия. Запознала се е с британецът през 2015 година и преди 10 дни заедно са пристигнали на почивка в Турция, съобщи агенция ИХА, цитирана от БНТ.

В профилите в социалните мрежи на двете жени са споделени материали, свързани с кюрдските милиции Сили за защита на народа - смятани за сирийския клон на забранената в Турция ПКК.

В българското посолство в Анкара е било получено обаждане от български гражданин, че по време на лятната им почивка съпругата му и дъщеря му са задържани в град Дидим от турската полиция в Айдън, научи Агенция „Фокус“ от дипломатически източници.

Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, от където е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро, но за да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън.

Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция „Сигурност” в Айдън, в който бе изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени.

Служителят от отдела борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове. Служители на посолството се свързаха и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения.

Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление.