Това съобщиха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

39-годишният Асандж се предаде по-рано днес на полицията във Великобритания и бе задържан заради издадена в Швеция европейска заповед за арест по обвинение за сексуално насилие на две жени, съобщи АФП.
Асандж категорично отрича обвиненията.

Пред съда в Уестминстър той бе попитан дали разбира, че би могъл да приеме доброволно да бъде екстрадиран в Швеция. Австралиецът отговори, че разбира, но няма да се съгласи, допълва АП.

Асандж ще трябва да се яви пред съда на 14 декември, когато ще бъде разгледан въпросът за екстрадирането му. Съдът отказа да го пусне, въпреки че няколко души се застъпиха за него и бяха готови да платят гаранция от 300 000 долара. Основният мотив бил, че той може да се опита да избяга. 

Обвиненията в сексуално насилие срещу две жени, които са предявени срещу Асандж, са от личен характер и нямат връзка с разпространяването от неговия сайт поверителни американски дипломатически документи. Това увери в същото време шведският прокурор Мариан Ни, цитирана от Ройтерс.
Не разполагаме с нищо, което да дава индикации, че това е заговор, заяви тя.

Дженифър Робинсън - адвокатката на създателя на Уикилийкс пък коментира, цитирана от БНТ: "Ние дори не сме видели доказателствата. Г-н Асандж не е видял твърденията срещу него или пък потенциалните обвинения на език, който той говори, който е английският, и това е нарушение на неговите права по силата на Европейската конвенция за човешките права".

По същото време 7 български студенти и блогъри се събраха пред британското посолство в София, за да протестират срещу ареста на Джулиан Асанж.  Младежите поискаха той веднага да бъде освободен, а обвиненията срещу него - снети, предаде bTV.
От британското посолство не отговориха на призивите на младежите, но охраната веднага получи подкрепление от жандармерията.

Междувременно водещата във Великобритания компания за кредитни карти "Виза" обяви днес, че е замразила всички плащания на Уикилийкс, като поясни, че води разследване за това как функционира бизнесът на уебсайта. Говорител на "Виза" каза, че от разследването ще се разбере дали характерът на бизнеса на Уикилийкс не противоречи на оперативните правила на компанията. Решението на "Виза" бе предшествано от подобен ход на други доставчици на финансови услуги, включително "ПейПал", пишат британски медии, цитирани от ДПА.

Американският вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че Асандж е предупредил, че ще публикува още поверителни документи, ако срещу него бъдат предприети съдебни действия.

Текстът е актуализиран в 22, 30 ч.