Това съобщиха от пресслужбата на съда, цитирани от БТА.

Срещу двамата тече разследване за помагачество при убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за участие в организирана престъпна група.
Стоянов е обвинен и за помагачество и подбудителство за убийството на Борислав Георгиев в София, подготвяно от март до началото на април 2008 г. с Васил Костов, Янко Попов, Георги Георгиев и Райчо Стойнев.

Според апелативната инстанция, от събраните многобройни свидетелства, секретни справки, специални разузнавателни средства, ДНК експертизи и други доказателства може да се направи предположение, че двамата са автори на престъпленията, за които са разследвани.

Обвиненията, повдигнати на Атмаджов и Стоянов са за изключително тежки престъпления, осъществявани от организирана престъпна група, действала на територията на София, Пловдив, Велико Търново и Шумен. Освен това, ако са на свобода, всеки от тях може да извърши друго престъпление или да се укрие, смятат магистратите.
 
Стоянов не пожела да се изправи пред Варненския апелативен съд, а неговите интереси бяха защитавани от тримата му адвокати, съобщи БГНЕС. Те оспориха  компетентността на органа, повдигнал обвинението. Апелативният съд остави без коментар това и уточни, че това са правомощия на държавното обвинение.

Без уважение беше оставена и молбата на адвокатите на Сумиста да бъде назначена нова съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали здравето му позволява пребиваването му в арест. Защитата припомни, че само за 12 дни Стоянов е викал 28 пъти Спешна помощ в Следствения арест в Шумен. Представителят на Апелативна прокуратура пък уточни, че всеки път лекарите не са намирали основание да отведат бившия спортист в болницата.
 
Днес съдът се позова на заключението на експертиза, изготвена на 29 септември, според която Петър Стоянов може да лежи в следствения арест и да се лекува там медикаментозно. Съдът отмина без коментар твърденията, че "върху съдиите в България се оказва сериозен натиск от изпълнителната власт, която допуска безпрецедентно вмешателство в дейността на съдебната система".

Определенията на Варненския апелативен съд, с които бяха потвърдени арестите на Петър Стоянов и Петър Атмаджов, са окончателни и не подлежат на обжалване.

Същият съд наскоро потвърди ареста на други трима от Килърите – Васил Костов, известен като Васко Кеца и Янко Попов – Туци, както и на хижаря Райчо Стойков. Срещу Сумиста тече дело и в Софийския окръжен съд за убийството на футболния бос Юри Галев.