Сапьори и специални части претърсват двора на къщата в село Орешник. Собственикът й заплаши, че сградата е минирана. Тополовградското село днес през целия ден е блокирано от специализирана тежко въоръжена полиция. Районът около къщата на Пачелиев е отцепен и се провежда следствен експеримент. Специалисти претърсват за оръжие и мини.

Според наблюдаващия прокурор Неда Михалева, възможно е работата на терен да продължи и утре.

На 35-годишния мъж, който стреля по полицаи и се барикадира в къщата си обаче, вече е осигурен служебен адвокат. Обвинението е подготвено, но не е повдигнато все още, защото се изчаква претърсването да приключи. Обвинението е за възпрепятстване на органите на реда и предвижда наказание от 6 години лишаване на свобода.

След изгрев слънце в двора на Иван Пачелиев влязоха сапьори и разследващи. А съседите бяха изведени от домовете си, както е било и по време на акцията. Мъжът е преценен като изключително опасен заради факта, че е бил част от френския чуждестранен легион и е участвал във военни действия. Затова и е изчакано да излезе преди да бъде задържан. Пачелиев има разрешително за оръжията, с които е стрелял-пистолет и две пушки, от чужбина

Местните хора познават Иван като саможив човек. Въпреки че не е бил агресивен, мъжът често носел оръжие и стрелял в двора си. Досега мъжът е бил разследван за убийство на животно, има и няколко глоби за незаконна сеч.

Преди ден Иван стреля със законно притежаваната си пушка срещу полицаи, потърсили го за справка по разследване за заплахи. После се барикадира в дома си и след денонощие бе задържан от отряд „Кобра”. Така и до този момент не е ясно кой е заплашвал Пачелиев.