Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет Николина Ангелкова на пресконференция, предаде "Фокус”.

Тя уточни, че веднага е изискана спешна среща с директора на изпълнителя на проекта, която ще се състои следващата седмица. 

"На нея се очаква да бъде представена ревизирана строителна програма и ако нямаме уверение, че програмата е реалистична и че те ще мобилизират всички ресурси на място, договорът ще бъде прекратен", каза Анкелкова.

Направена е приоритетизация на обектите по ОП "Транспорт" за 2014 -2020. Общият ресурс е 1, 9 млрд. евро с национално съфинансиране, което е 15 %. Един от проектите е Лот 3 на АМ "Струма", който ще се реализира като тунелен вариант.

Друг важен проект е реализирането на цялата магистрала "Хемус" от Ябланица до Шумен на стойност 780 млн. евро.

Министърът даде уверение, че проектът за АМ „Марица” ще приключи в рамките на допустимост на разходите, до края на 2015 г. Фирмата строител е представила ревизиран план, но ще плати неустойки за закъснението.

Ангелкова обяви също, че в момента се работи по прекратяване на три договора – един пътен и два железопътни. Това са въпросната АМ Струма, жп линиите Септември-Пловдив и Пловдив-Бургас. Бави се изпълнението на общо пет проекта с евросредства по оперативната програма. Управляващият орган ще извършва проверки на място два пъти в месеца и ако е необходимо, ще се осъществяват инцидентни проверки.

По проекта за железопътната линия Първомай-Свиленград проблемът е липсата на разрешение за строеж. За железопътния проект Пловдив-Бургас рисково е изпълнението на дейностите в отсечката Церковски-Карнобат-Бургас.