На 13 юли 49-годишният Неделчев, който е един от собствениците на винзавода „Джиро Трейд” в село Първенец, удари с „Нисан Навара“ 86-годишен пенсионер на пловдивската улица "Авксентий Велешки". По-късно възрастният мъж почина в болница.

Тодор Неделчев бе обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост и беше задържан за 72 часа, но съдиите прецениха, че няма реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление от обвиняемия. Затова му наложиха най-леката, предвидена в закона мярка - „подписка“.

Днес апелативните магистрати коригираха решението на първата инстанция след протест от прокуратурата, съобщи Радио Пловдив.

С оглед на събраните доказателства съдът прецени, че Неделчев може да е извършил престъплението, но няма реална опасност да се укрие. Апелативните магистрати го оставиха на свобода, но промениха мярката за неотклонение в парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

През 2012 г. Тодор Неделчев беше осъден на 5 години затвор по делото “Подпалвачите”, след като съдът го призна за виновен като подбудител и помагач.