Апелативните съдии върнаха в ареста Йоан Матев

stat
12:23  |  14 ноември 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Йоан Матев ще дочака началото на процеса в ареста Йоан Матев ще дочака началото на процеса в ареста
Сн.: Bulphoto

Софийският апелативен съд върна в ареста 19-годишния Йоан Матев, обвинен за жестокото убийство на Георги Игнатов в Борисовата градина.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Преди седмица Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на Матев от "задържане под стража" в подписка. Прокуратурата веднага обяви, че ще протестира решението, а докато не се произнесе Апелативният съд, Матев ще остане зад решетките.

Младежът бе освободен от ареста, макар и на хартия, тъй като в продължение на 8 месеца обвинителите не успяваха да предявят материалите по делото на адвокатката му Стояна Маркова и майка му Сребра. 

Затова и от прокуратурата прибягнаха до малък трик - привикаха в петък Йоан Матев на разпит и в присъствието на защитничката му, ги запознаха с материалите по делото. 

Вчера пък самият обвинителен акт бе внесен в Софийския градски съд. 

19-годишният Йоан ще отговаря пред магистратите за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в парк "Борисова градина”, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си умишлено е умъртвил 16-годишния Георги Игнатов, като му нанесъл един удар с нож. 

В резултата на това са засегнати жизнено важни органи и е настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на момчето. 

Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и Георги изпаднал в безсъзнание, той е изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

Ако бъде признат за виновен, Йоан Матев може да бъде осъден на между 5 и 12 години затвор. Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че той е бил непълнолетен към момента на извършване на убийството. Последно в Общество


Ще се справим ли с корупцията за 2-3 години?

Последните дни ни поднесоха нови сблъсъци за корупцията.