Отделните държави по границата не могат и не трябва да бъдат оставяни сами да се справят с него.

Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в обръщението си към българските депутати. Той открои в изказването си освен безпрецедентния миграционен феномен и заплахата от тероризъм като основните притеснения на европейските граждани, така също и икономическата криза, от която тъкмо излизаме. 

Системата за убежище се оказа неподходяща и трябва да бъде сменена. България заслужава аплодисменти за начина, по който контролира външните граници. За мен е огромна чест, че мога да изразя пред представителите на българския народ най-горещ поздрав от целия Европейски парламент.

По думите му, страната ни със своите външни граници - морски и сухопътни, с Турция, е ключова за европейската политика на сближаване, сигурност и управление на миграционните потоци. Отделните държави, особено тези, които са по границата, като България, Италия и Гърция, не трябва да бъдат оставяни сами, убеден е председателят на ЕП. Таяни увери, че ЕП поддържа, както винаги, влизането на България в Шенген и очаква да се постигне скоро съгласие и в Съвета на ЕС. 

 Да сближим европейските институции с гражданите е много важен ангажимент, заяви Таяни. На фона на икономическата криза, от която излизаме, икономиката и сигурността са основни притеснения на гражданите. Те искат от евроинституциите да отговорят на тези страхове.  Европейските народи искат от правителствата да отговорят по конкретен начин - да ги слушаме и да ги защитаваме, подчерта той. Таяни определи като подходящ избора на българското правителство да отвори председателството на Съвета на ЕС към гражданите, заяви Таяни.  

Той увери, че българското председателство още отсега може да разчита на подкрепата на Европарламента. Гостът поздрави властите у нас за постигнатия напредък през последните години. Отбеляза, че в последния мониторингов доклад на ЕК миналата седмица България бележи нов напредък. Окуражавам ви да следвате този път, България е малка държава, но има огромен потенциал, добави Антонио Таяни.

Споделям вашата чувствителност и осъзнаването на стратегическата важност на процеса за интегриране на Балканите, не можем да оставим това на амбициите на други страни извън Европа, смята Антонио Таяни. Той обърна внимание на сътрудничеството в инфраструктурата и дигиталните технологии. От думите му стана ясно, че е обсъждана днес идеята за по-евтин роуминг със Западните Балкани, и то още при българското председателство в началото на следващата година. В противен случай, смята той, има риск фундаментализмът и тероризмът да използват тези територии и те да се трансформират в кръстопът на дрога и престъпност.

Антонио Таяни постави като приоритет и младите хора, борбата с безработицата сред тях. Той подчерта, че е нужна и политика за поддържане на земеделието, на малките и средните предприятия, на занаятчийството.

Председателят на ЕП направи обръщението си към българските депутати на италиански език. Изказването му беше прекъснато за кратко заради проблеми с превода, на което гостът се пошегува, че това често се случва и в Европейския парламент. Таяни завърши словото си на български език като цитира девиза на Народното събрание "Съединението прави силата", който е и мото на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.