"Това е тема, която много разделя обществото. За мен е проблематичен въпросът, защото от една страна референдум е нещо хубаво. От друга страна се опасявам, че един референдум на тази тема много лесно може да премине в чисто хомофобски референдум и честно казано управляващите се опитват да направят точно това с въпросите, които се опитаха да добавят. Този референдум е много проблематичен. Какво трябва да се направи – не знам", заяви пред БНР Кутев, който е и председател на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Днес тази комисия трябваше да обсъди провеждането на национален референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция“. Обсъждането обаче се отлага, а Кутев обясни това с факта, че част от членовете ще отсъстват поради участие в други извънредни комисии.

Той посочи, че не се чака решението на Конституционния съд за това дали конвенцията съответства на Конституцията. Комисията ще се проведе следващата седмица и БСП продължава да настоява за провеждането на референдум.

Общественият съвет към комисията обаче не е на същата позиция.

Управляващите вече също се обявиха против такъв референдум с аргумента, че той би струвал  около 30 млн. лева.

"Като партиен член сигурно ще подкрепя референдума, въпреки че преди това съм правил и ще направя всичко възможно в рамките на моето мислене и възможности да вкарам нещата в някакъв ред. И в рамките на вътрешнопартийните ни събирания, когато е ставало дума за това, аз съм заемал позиция, която в повечето случаи е била противна на тази на партията и ще продължа да го правя", каза още Кутев.

Според Кутев, в случая значение има и евроскептицизмът, който набира сила в България:

"Усещането на българина, че оттам идват някакви хора и ни казват някакви неща и ние просто трябва да ги изпълняваме и че тук едни безволеви полици са готови да навият гръбнак навсякъде – това усещане е може би най-проблемната част от нашето еврочленство и от нашето съвремие".

Антон Кутев коментира и вчерашния дебат в Народното събрание, при който Валери Жаблянов бе освободен като зам.-председател на Народното събрание:

"Този дебат изобщо нямаше място. Ние трябваше отдавна да сме го решили. Живеех с чувството, че въпросът за Народния съд е отдавна решен. Трябва да затворим тази страница, като отдадем почин на всички жертви".