Протестът в столицата, който започна от Орлов мост, където през лятото се събираха природозащитниците, спонтанно премина пред парламента. Няколкостотин души се събраха пред сградата на Народното събрание, като викаха "Боклуци", "Оставка", „Мафия”, „Дянков си отиде, Бойко е на ред”, "Без революция сме загубени во веки веков", предадоха "Фокус" и БГНЕС.

Полицията обаче ги спря преди да доближат до сградата на парламента и неподчинението на някои доведе до задържането на един от протестиращите. Мъжът беше отведен настрани, което предизвика недоволството на гражданите и бурни освирквания. Служител на жандармерията каза, че е станал масов бой между протестиращите, но те отрекоха тази информация. След намесата на гражданите, които обясняваха на жандармеристите "Пуснете го, той е един от вас", 29-годишният мъж бе освободен.

След това обаче полицията започна да изтласква хората към градината на Художествената академия, а жандармеристи обградиха сградата на парламента от тази страна. Протестиращите отговориха с викове „Еничари” и започнаха да замерят униформените с дребни предмети - камъни, дървени пръти, яйца, домати. При атаката бяха счупени няколко прозореца на парламента, уцелени бяха и протестиращи.

По-късно беше задържан още един човек - известният в чужбина музикант Кристиян Коев – Златната флейта.
"Дошъл съм в България да живея свободно, иначе живея в Италия", каза пред БГНЕС той по време на ареста. Докато бил извън страната, му се натрупали огромни сметки, затова излязъл на протест.
"Обещавам, че това, което направиха с мен, ще стигне до Брюксел. Сложиха ми белезници, без да ми обяснят точно защо", каза още той, като все пак уточни, че от жандармерията му казали, че причината е, че не се подчинявал и не искал да го разделят от групата на протестиращите.

"Вчера бях на протеста заедно със седеммесечното си дете и отново още протестирам, когато ме освободят. Засега съм с белезници и това никога не се е случвало в живота ми", добави Коев.
Към 22 часа той бе пуснат от Първо РПУ, където му е издаден акт, предаде bTV. Той се оплака, че на вчерашния протест е бил ударен с камък от провокатори.

И този път имаше опити от няколко скинари да направят провокация. Те хвърляха камъни срещу жандармерията, след което бяха изблъскани и си тръгнаха. При опита на служителите на МВР да изтласка протестиращите към градинката на НС и журналистите бяха блъскани.

След това протестиращите отново се насочиха към Орлов мост, където блокираха напълно движението, включително на автобуси и тролеи. Недоволните хвърляха пиратки и събаряха кофи за боклук.

По този начин те тръгнаха по бул. "Васил Левски и бул. "Патриарх Евтимий", където пак блокираха движението. Накрая шествието стигна до бул. "Христо Ботев", където също имаше полицейски кордон. След изстрел, отново се стигна до сблъсъци и полицията използва палки, някои от протестиращите бяха съборени на земята и удряни.
По думите на очевидец двама души са пострадали при сблъсъка, предаде "Фокус". Единият човек е бил удрян с палка по главата, а другият е със счупен нос. Единият е откаран в линейка. Тази информация не беше потвърдена официално.

По-късно шефът на СДВР Валери Йорданов съобщи, че е уточнено, че става дума за стрелба на ул. „Лайош Кошут”.
Един гражданин е стрелял срещу протестиращите със сигнално оръжие, тъй като са блъскали колата му и той възпроизвел изстрел от прозореца на жилището си. Човекът е задържан. Намерена е гилзата. Няма пострадали", добави той.

След последния сблъсък множеството беше разпръснато в малките улички и протестът постепенно отшумя.

В крайна сметка от МВР съобщиха, че 11 души са задържани по време на протеста, а двама полицаи, които са осигурявали обществения ред по това време, са пострадали. Изпочупени са стъклата и огледалата на четири служебни автомобила. Огледите и разпитите продължават в районните управления на столичната полиция, се казва в официалното съобщение.

Старши комисар Валери Йорданов уточни, че единият от задържаните е 25-годишен мъж, регистриран за хулигански прояви през 2007 г., а единият полицай е пострадал от удар с камък.
Йорданов уточни, че една част от протестиращите, които първоначално са били около 1500 души, са се разпръснали. Останали са били групи, които са започнали да вандалстват и да хвърлят предмети по парламента, полицаите и автомобилите и заради това са били арестувани.

"По никакъв начин не може да се твърди, че има провокация от страна на полицията. Пристъпва се към действия, само ако има нарушения на обществения ред, а в случая имаше явна агресия от страна на част от протестиращите. Колегите, включително и в мое лице, също са потърпевши от тези високи сметки", коментира шефът на СДВР пред БНТ.

Варна
С викове „Оставки” и „Мафия” над 3000 варненци блокираха основния бул. „Княз Борис Първи”. Издигнати бяха плакати: „Цена на електроенергия, равна на 0,01% от средната работна заплата”, "Сбогом, Дянков", "Борисов, отивай си", "ГЕРБ – това е твоят край", "Идва новият ден". През мегафона организаторите питат може ли да ги спре оставката на Симеон Дянков, а присъстващите отговарят дружно: „Нееее".

Първоначално протестът преминаваше спокойно, но в един момент недоволни строшиха с камъни няколко прозорци на електроразпределителното дружество. Това стана, след като жандармерията ги изтласка, за да не блокират Аспаруховия мост, и направи кордон пред сградата на компанията. Част от младежите се опитаха да пробият преградата и започнаха да мятат камъни и пиратки. Полицията ги подгони, след което протестиращите постепенно се разотидоха.

Протести срещу монополите имаше още в Пловдив, Благоевград, Димитровград, Стара Загора, Казанлък и други градове.



В същото време стотина души запалиха свещи пред сградата на Министерството на околната среда и водите в София под формата на знака SOS. Екозащитниците се събраха на бдение преди утрешното заседание на Висшия експертен екологичен съвет за промяна в плана на управление на парк "Пирин". Те издигнаха лозунг „Не бесете Пирин” и останаха мълчаливо пред сградата на ведомството.