Протестите ще продължат при всички случаи, гарантира пред bTV един от най-активните представители на гражданското недоволство Даниела Пеловска. Тя заяви, че вчера на по улиците е излязла България и гражданското общество.

Слави Иванов, който също е бил сред протестиращите, обяви, че шествията са били насочени основно срещу монополите, не срещу правителството.
„Имаше развети знамена на националистически формации. Помолихме да ги свалят и ги свалиха”, разказа той в отговор на въпрос дали някой е опитал да „яхне” протеста.

По думите на Пеловска държавата трябва да стане стопанин на електроразпределението, а Иванов настоя, че не е оправдано да ползваме само 60% от ресурса на АЕЦ „Козлодуй”, който „нашите родители са изградили”.

„Бойко Борисов носи отговорност за хората, които назначава. Имаше време цяла година. Дадохме едноседмичен срок, за да бъдат изпълнени исканията ни. После ще искаме оставки”, зарече се Слави Иванов от името на протестиращите.
"Искаме да бъде разсекретен договорът с ЧЕЗ и да се поеме отговорност", добави Пеловска. 

В същото време Петър Курумбашев от Коалиция за България обяви, че оставка на правителството е единственото политическо решение за потушаване на напрежението. Според него кабинетът трябва да слезе днес, за да може президентът да назначи служебен след консултации, а произвеждането на предсрочни избори може да стане в края на април, началото на май.
За същото се изказаха вчера и от ДПС.

Сергей Петков от движение „България на гражданите” описа ситуацията като „ерозия на модела на управление”. Той призова „концентрираната в една шепа хора власт” да бъде върната обратно на хората.
„Какъв е проблемът граждански сдружения да бъдат представени в ДКЕВР?”, попита Петков.

И той, и Курумбашев се обединиха около мнението, че с „козметични промени” под формата на смяна на един или друг вицепремиер проблемът няма да бъде решен.
В същото време се разбра, че министърът на финансите Симеон Дянков ще бъде сменен.

Преобладаващата реакция във форума на Дир.бг е като тази на един от коментаторите:

„Не искам БСП и производните им да се намесват в протестите на хората! Не искам да ми свикват консултации с други политически сили! Искам вън от върха на държавата мафиоти, олигарси и мутри!!!

„Всички вън“, викаха протестиращите в неделя в София. Във форума тази позиция беше обяснена така:
„Ако разчитаме на сегашния политически елит наистина пак ще изберем кукли на конци. Обикновено национално отговорни управленски кадри се раждат в гражданското общество, а не в партиите на статуквото“.

Може би не е най-важното да търсим виновника”, заяви пред bTV директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова в коментар на масовите протести в неделя срещу монополите в цялата страна. Тя беше категорична, че агенцията прави всичко по силите си, за да провери всички ЕРП-та. За ЧЕЗ се разбра, че ДКЕВР ще решава дали откритите от АДФИ нарушения са достатъчни за отнемане на лиценза за енергоразпределение.

Анкета: До какво трябва да доведат протестите?