При 83% от външните услуги и при 92% от доставките в ЧЕЗ не са провеждани процедури по Закона за обществените поръчки, съобщи Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Хасково, цитиран от БТА. Добрев обясни, че това не е нарушение, заради съществуващите вратички в закона. Той цитира данни от последния доклад на АДФИ за проверка на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД от 8 февруари 2013г. (виж целия доклад тук) Министърът определи констатациите като „много тревожни“.

Делян Добрев и депутатът Деян Червенкондев обещаха да внесат промяна в Закона за обществените поръчки, която да задължи електроразпределителните предприятия (ЕРП) да провеждат открити търгове. Според министъра е необходимо законът да задължи ДКЕВР, АДФИ, Сметната палата и Комисията за защита на потребителите да извършват редовни проверки не само на ЕРП, но и на всички дружества по веригата, включително и държавните. „Не когато се появи проблем и хората са на улицата, а да извършват проверки на тези дружества всяка година“, добави министър Добрев.

Вчера Делян Добрев поиска от АДФИ да направи проверка на трите ЕРП за обществените поръчки. В отговор от инспекцията му изпратили последния си доклад с дата 8 февруари тази година. В същото време председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев също поиска този доклад от АДФИ и го публикува на интернет страницата на комисията. Публикувано е и писмото на АДФИ до депутата, с което го информират за позицията на ЧЕЗ, че публикуването на част от информацията ще засегне интересите на компанията.