Това заяви пред журналисти в София еврокомисарят Кристалина Георгиева минути преди празничния концерт в зала "България" по повод 9 май - Деня на Европа.
По думите на Георгиева, в ЕК гледат положително на антикризисната политика на кабинета по отношение на затягането на контрола върху разходите и инвестирането на бюджетни средства за по-бързо усвояване на евросредства в инфраструктурата.
Според нея безработицата ще е актуален проблем и през следващите месеци и до края на годината няма да се види промяна в това отношение.

Европейската комисия оценява като положително акцентирането върху такива отрасли, в които има вероятност да бъдат открити нови работни места, каза еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя даде за пример строителството, отрасъл, който е ускорил движението на еврофондовете.

На въпрос за ситуацията в Гърция Кристалина Георгиева посочи, че Комисията напълно оценява сериозността на проблема и действа много решително. По думите й утре ще има заседание на ЕК заради Гърция. (В неделя се очаква ЕК да представи на вниманието на финансовите министри от еврозоната проект за стабилизационен фонд - бел.ред.) В момента най-важно е да се успокоят пазарите и да се покаже, че единството в Европа е много силно, за да се преодолее тази криза, каза тя.

Георгиева опроверга тезата, че положението у нас не се е влошило, както в Гърция, защото не членуваме в еврозоната.
Нашата валута е вързана за еврото чрез валутния борд. В този смисъл ситуацията в еврозоната пряко ни засяга, категорична бе Георгиева, цитирана от БГНЕС. 

Вижте видео от изявлението на Кристалина Георгиева