Операцията е проведена на 21 август във Велико Търново и Шумен, съобщиха от ДАНС. Трафикът е включвал и антики, които са били част от музейни фондове.

При обиски на 7 адреса са намерени и иззети над 130 броя старинни оръжия, които притежават белезите на движими културни ценности; незаконно притежавани муниции за съвременни оръжия; бойни нарезни карабини; пистолети от Втората световна война в много добро състояние; както и тежка картечница с муниции за нея.

Открити и иззети са и една златна и над 100 сребърни и бронзови антични и средновековни монети. Повечето от тях са в много добро състояние и датират от различни периоди на римската императорска епоха, но има и такива, които вероятно са на български царе от Средновековието.

Иззети са и множество антични бронзови предмети с различно предназначение, представляващи археологически обекти по смисъла на закона: фибули, коланни апликации, бронзов печат, древен медицински инструмент, както и множество предмети от епохата на Възраждането, сред които ръкописна книга, сребърни гривни, уникален според експертите османски ятаган с дръжка от слонова кост и други.

Върху част от иззетите предмети, представляващи движими културни ценности, са открити инвентарни номера. Предстои разследването да установи точния им произход.

Един човек е задържан за срок до 24 часа, уточниха от ДАНС, без да дадат подробности за него.

Всички действия, свързани с установяването на автентичността и изземването на културните ценности, са извършени със съдействието на музейни експерти. Действията по разследването продължават, се казва още в съобщението.