Разкопките трябва да приключат до есента, след което започва проектиране на реставрацията и експониране на паметника на културата. Няма да се надграждат крепостните стени, нито ще се строи кула, каквито идеи имаше преди две години.

Крепостта ще бъде укрепена, ще се възстановят разрушените елементи, ще монтираме художествено осветление и ще направим пешеходна връзка към Чифте баня, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев, цитиран от "Марица".

Археолозите напускат Коматевско шосе до края на тази седмица и ремонтът на булеварда вече ще се извършва с ускорени темпове, каза още Тотев. Той напомни, че под булеварда минава античният акведукт, строен през 4-5-и век. По него се доставяла вода от Родопите във Филипопол. Изкопните работи вървят в присъствието на екип от археолози и това забавя реконструкцията. Най-драматичният участък е между фирма "Филкаб" и пресечката с ул. "Остромила", но и за него вече няма спънки. Доскоро се налагаха изчаквания за становището на комисията, която подписва протокол за намерените археологически находки.

Ремонтът на Коматевско шосе започна през юли миналата година. Досега е асфалтирана отсечката от кръстовището с бул. "Александър Стамболийски" до "Филкаб". Тук е монтирано ново улично осветление, прокарани са тръби за канализация, положена е кабелна мрежа, изградени са тротоари от асфалт и джобове за спирки, но без места за паркиране по булеварда. Те не са предвидени по проект, тъй като пътят се прави в същия габарит, както и старият с павета. С кола може да се стигне до "Филкаб". Смелчаци с лек автомобил с мъка успяха вчера да преминат по разкопания участък, след който има локална отбивка от чакъл. В общината се надяват целият булевард с дължина 2,5 км да бъде завършен тази есен.