Президентът поздрави полярниците ни за тяхната мотивация, кураж и отдаденост и  пожела знамето ни гордо да се вее над полярната ни станция.

Българските учени, подкрепени от държавата, осъзнаха още преди десетилетия огромната важност на този континент, посочи Радев в приветствието си към членовете на експедицията на традиционната церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Вижте снимки >>>

Базата ни е основана още през 1988 г., а от 1993 г. имаме Български антарктически институт, припомни държавният глава. Правотата им се потвърждава с особена сила днес, защото Антарктика е все по-важна за научни изследвания за разкриване на тайните и на големия потенциал на белия континент.

Изследванията, които се правят там, са критично важни днес. Тревожните промени в климата оказват влиянието си в този континент, но това, което става там, се връща обратно като заплаха за цялата планета, посочи президентът Радев. Затова, по думите му, всички тези процеси трябва да се изследват внимателно, задълбочено и да се наблюдават постоянно.

България дава своя принос в опазването на бъдещето на планета, каза Радев. Той отбеляза, че научната програма е богата и тази година, ще има важни изследвания за морското равнище, за замръзналата почва, геоложки, сеизмични изследвания.

Държавният глава поздрави Българския антарктически институт в лицето на проф. Пимпирев за организацията и подготовката на тези изследвания и на експедициите, за поддръжката и обновяването на базата. Тази година ще има подобрения - фотоволтаични панели, нов генератор.

Румен Радев поздрави полярниците ни за много важната, по думите му, успешна международна дейност. Те работят все по-тясно и ефективно с партньорите ни от други държави като Испания, Португалия, Бразилия, Аржентина. Там е бъдещето, никоя държава вече сама не може да организира изследвания от такъв мащаб и това е пътят науката ни да се утвърждава, да се развива и да се интегрира в световните изследвания, посочи Радев.

Огромна чест е за нас да получим българския трикольор от президента, заяви в словото си проф. Христо Пимпирев, който припомни, че тази традиция датира още от 1993 г., от която българската база всяка година прави сериозни научни изследвания, още от времето на първия демократично избран президент д-р Желю Желев.

Огромно задължение е да работим като българи в тази малка част от България на 13 000 км от тук, в селището ни, където всеки чужденец, който дойде, се чувства като в България, посочи Пимпирев. Ученият благодари на партньорите Испания, Бразилия, Аржентина, Португалия.

Проф. Пимпирев покани президента Радев да посети българската база, защото от 12 години български президент или друг висш държавник не е ходил там. Последното посещение на висш държавник е през 2005 година, когато президентът Георги Първанов беше на официална визита в българската база "Св. Климент Охридски".

Когато президентът ни връчи националния трикольор, това е на кадем, експедициите завършват успешно, каза още проф. Пимпирев.

Пред журналисти той посочи, че експедицията тази година включва 23-ма българи, от които 9 логистици, защото научните изследвания трябва да бъдат подсигурени.

Ще има и чуждестранни учени, тази година базата ни ще бъде "световен научен център", защото ще работим по международни проекти, свързани с проблем, който засяга цялото човечество - глобалните климатични промени, каза ученият. По думите му Антарктида е лакмусът на климата на планетата.

Сред чуждите учени са шестима португалци, полярниците ни помагат и на двама турски учени, ще има монголски учен, испанци, както и учен от Великобритания. Полярниците са геоморфолози, глациолози, сеизмолози, геодезисти.

В отговор на въпрос Пимпирев каза, че планират посещение на няколко президенти на българската база.