Германският канцлер Ангела Меркел пристига на работно посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов.

Дир.бг попита Даниел Стефанов, Програмен координатор на Европейския съвет за външна политика, какви ще се темите на разговорите по време на визитата? 


Ангела Меркел имаше през последните дни срещи с новия канцлер на Австрия - Себастиян Курц. (В сряда Меркел прие в Берлин новия австрийски канцлер Себастиан Курц. В края на юни Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС - бел. ред. )

Като се има предвид това, предполагам,че основната тема ще бъде нуждата от промяна на правилата за миграция и бежанци в целия Европейски съюз. Целият миграционен пакет, който вече е предложен от Европейската комисия и който трябва да бъде разгледан в рамките на българското председателство. Към това естествено трябва да прибавим и темата за охраната на границите, макар че тя в някаква степен е решена.

Друга тема, която вероятно ще бъде засегната, и пак е във връзка с предишните две, вероятно е членството на България в Шенген. По тази тема обаче не очаквам сериозно раздвижване по посока пълноправно приемане на България в следващите месеци. Може би ще се търси някакъв компромис.

Третата тема, по която може да има разговори, това е постоянното структурирано сътрудничество на ЕС в областта на отбраната - така нареченото ПЕСКО*. Там Германия има интерес, след като това сътрудничество беше вече започнато и България е една от страните - членки, които я подкрепиха още в началото.

Германия има нужда този проект да получи по-силен тласък в следващите 6 месеца. Така че вероятно част от разговорите ще бъдат съсредоточени върху тази тема. Вероятно ще има конкретни очаквания от нашата страна  - България да предприеме някакви стъпки за задълбочаване на сътрудничеството и развитието на проектите, които излязоха в един списък.

Това ще са основните теми, вероятно ще има и други.

- Дали ще стане въпрос за еврозоната? 

- Вероятно ще стане въпрос за еврозоната, да. Ние вече имаме конкретно изразено мнение от Европейската комисия, че България все още не е готова. В известен смисъл топката е в нашето поле и трябва да докажем, че покриваме изискванията за влизане в механизма ERM 2.

Трябва обаче да имаме предвид, че изискванията за влизане в така наречената "чакалня" са доста по-тежки от изискванията за преминаването от "чакалнята" в самата еврозона. Така че там трудно може да се очакват компромиси. Може би ще има разговори на тази тема, но България има работа за вършене и едва ли ще се стигне до някакъв компромис.

- Каква е вашата оценка, как стартирахме Европредседателството? 

- Мисля че е рано за оценки, все пак са минали по-малко от две седмици на практика. Има няколко основни теми, по които България трябва да работи. Представянето на премиера Бойко Борисов в Европарламента беше представяне на един европейски политик.

Ние се съсредоточаваме много върху официалната и административната част, докато работата на председателството е в много по-голяма степен политическа и тя тепърва започва.

Дали НДК е готово, дали всичко е започнало на време, кой каква реч е изнесъл - това са неща, които правят впечатление, но бързо се забравят. Важното е да се постигне напредък по темите, които попадат в мандата на една държава. това трябва да е целта на България, така че истинската работа тепърва започва.



* ПЕСКО, или Постоянното структурирано сътрудничество, е разработването на общи проекти за закупуване на въоръжение и модернизиране на националните армии на страните в ЕС.
ПЕСКО беше активирано през декември от министрите на отбраната на ЕС. Именно по време на Българското европредседателство ще започнат да се реализират първите съвместни проекти за модернизиране и повишаване на бойните способности на армиите на Съюза.