Унгария ще регистрира всички идващи в страната мигранти и ще връща икономическите мигранти обратно в страната, от която са влезли в Унгария, заяви външният министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс и БТА. Той добави, че Унгария, която в последните месеци е изправена пред значителен мигрантски поток, не подкрепя квотната система за разпределяне на мигранти. По думите му, такава система само насърчава мигрантите и каналджиите.

"Планираме да регистрираме всички мигранти, въпреки че не сме първата страна членка на ЕС, в която те влизат. Ще регистрираме всеки, който подава молба за убежище и ще придвижим процедурата. Ако решението бъде положително, бежанецът може да остане. Ако обаче то не е положително, не можем да дадем убежище на икономическите мигранти, не можем да поемем този товар, така че те ще бъдат върнати откъдето са дошли", заяви унгарският външен министър в словенския град Блед, където участва в бизнес конференция.

По-рано днес Унгария попречи на мигранти да влязат в главната железопътна гара в Будапеща, откъдето искаха да отидат в Австрия и Германия.

Унгарското външно министерство извика австрийския посланик след критиките на австрийския канцлер Вернер Файман към Будапеща за нейните методи за регулиране на мигрантската криза и  решението на Унгария да пуска бежанци да отиват в други страни от ЕС от нейната територия.

Австрийският канцлер съобщи, че Виена ще обсъди с унгарския премиер Виктор Орбан как да се стабилизира ситуацията с бежанците.

Унгарският външен министър Петер Сиярто отхвърли отправените към страната му обвинения в бездействие и нарушение на европейските норми. "Унгария е критикувана в ЕС само защото предприема реални мерки за решаване на въпроса", заяви той.

Сиярто предупреди, че изказванията на австрийския канцлер може да повишат напрежението в двустранните отношения, което може да бъде опасно "в светлината на събитията от последните дни".

Бежанците трябва да бъдат разпределени в Европейския съюз по справедлив начин, в зависимост от възможностите на всяка една от държавите членки, заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в Берлин с испанския премиер Мариано Рахой.

Двамата държавници подчертаха необходимостта от обща политика на ЕС по миграцията и предоставянето на убежища, справедливо разпределение на кандидатите за убежище и отваряне на центрове по границите на ЕС, които да отсяват икономическите мигранти от бежанците, предаде Франс прес.

Меркел и Рахой смятат, че Европейската комисия трябва да изготви списък кои страни са безопасни, за да е ясно дали мигрантите от тях имат основание да искат убежище.
"Разбира се, че който няма право да получи статут на бежанец, е длъжен да се върне в родината си", отбеляза Меркел.