Двамата лидери ще се срещнат във вторник в черноморския курорт Сочи, съобщи днес нейният говорител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Посещението е част от поредица визити на Меркел в чужбина преди предстоящата среща на върха на Г-20 в Хамбург през юли. В момента Германия е ротационен председател на групата на 20-те най-големи икономики в света.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт каза, че преговорите между Меркел и Путин ще се фокусират върху международни въпроси, включително конфликта в Източна Украйна и войната в Сирия.

Двамата лидери са се срещали неколкократно на международни форуми и често разговарят по телефона, особено за кризата в Украйна, където Кремъл подкрепя проруските бунтовници, отбелязва Ройтерс.

Пътуването на Меркел до Сочи обаче ще е първото й посещение в Русия, откакто тя взе участие в церемониите за отбелязване на 70-ата годишнина от края на Втората световна война преди две години.

Отношенията между Москва и Берлин се обтегнаха, откакто Русия анексира Кримския полуостров през март 2014 година. Меркел вбеси Кремъл, тъй като изигра водеща роля за налагането на санкции от ЕС на Русия заради нарушаването на териториалната цялост на Украйна.