Гръм от ясно небе, потресаваща и неочаквана новина, проява на голям кураж от страна на един достоен за голямо уважение човек - така италиански политици и италиански медии коментират новината, че папа Бенедикт Шестнайсети ще се оттегли от поста си на 28 февруари, пишат вестниците Кориере дела сера, Стампа и Република.
Италианският премиер Марио Монти заяви, че е шокиран от неочакваното решение на папа Бенедикт XVI да се оттегли в края на месеца, предаде агенция АНСА, цитирана от "Фокус".

Президентът на Италия Джорджо Наполитано определи решението като много смело. Според лидера на италианската Демократическа партия Пиерлуиджи Берсани новината е от историческо значение.

„Шокиран съм от тези изненадващи новини”, каза Монти. По думите му, не е имало никакви знаци за решението на папата по време на скорошни срещи между двамата.
Монти, който е практикуващ католик с връзки с Ватикана, се срещна на няколко пъти с Бенедикт през последната година.

Германският канцлер Ангела Меркел приема решението с най-голямо уважение, предаде АФП.
„Ако след добро обмисляне папата е решил, че силите му вече не достигат, за да упражнява длъжността си, това буди моето най-голямо уважение”, заяви Меркел, подчертавайки, че папата „остава един от най-значимите умове в религията на нашето време”.

„Федералното правителство изпитва огромно уважение към Светия отец за неговите постижения, за живота му, посветен на работа в името на Католическата църква”, каза говорителят на германския кабинет Щефен Зайберт. Той добави, че Бенедикт заслужава благодарност.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че "няма специален коментар за това решение, което заслужава цялото ни уважение”. Президентът добави, че Франция „приветства папата".

Папа Бенедикт XVI ще липсва на милиони хора като духовен водач, каза  британският премиер Дейвид Камерън. Той отправи „най-добри пожелания” и подчерта, че папата е „работил неуморно за засилване на връзките между Великобритания и Светия престол”.

Главата на Англиканската църква - архиепископът на Кентърбъри Джъстин, коментира:„С тъжно сърце, но и с разбиране приемам решението на папа Бенедикт XVI да се откаже от поста, на който служеше с голямо достойнство, прозорливост и смелост”.

Главният равин на Израел Йона Мецгер похвали постигнатото от папа Бенедикт ХVІ в отношенията между религиите, предаде Ройтерс.
„По време на неговия периода като папа налице бяха най-добрите отношения между Църквата и главното равинство и ние се надяваме тази тенденция да продължи. Смятам, че той заслужава много уважение за напредъка на междурелигиозните контакти в света между юдейството, християнството и исляма”, каза говорител на Мецгер.
Главният равин на Израел пожелава на папата „добро здраве и дълъг живот”.

Решението е „голяма изненада” за епископството в Полша, предаде АФП, позовавайки се на изявление на неговия секретар, монсеньор Войчех Полак.
„Това е огромна изненада за всички нас”, заяви монсеньор Полак. „Папа Бенедикт XVI неколкократно обмисляше дали заради напредналата си възраст все още има достатъчно сили, за да изпълнява както трябва длъжността си на приемник на Свети Петър”, се казва още в изявлението.

В. Република припомня, че още през ноември миналата година папата е признал, че не вижда добре. Изданието, както и вестник Стампа припомнят също, че италианският режисьор Нани Морети е предусетил какво ще се случи още преди две години. Във филма "Habemus Papam" (2011 г.) Мишел Пиколи в ролята на папа, казва, че се оттегля, защото усеща, че не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Новият папа ще бъде избран преди Великден, съобщиха от Ватикана. Конклавът на кардиналите, който ще го избере, ще се събере през март 2013, съобщи телевизия "Раи Нюз 24".