Меркел каза пред германската радиостанция Дойчландфунк, че в петък в Париж в кулоарите на срещата за Украйна е разговаряла за конфликта в Сирия с руския президент Владимир Путин и с лидерите на Франция и Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"По въпроса за Сирия, . . . ще имаме нужда от военни усилия, но военните усилия няма да дадат решение; имаме нужда от политически процес, но засега той не върви особено добре", каза Меркел.

Тя посочи, че в разговорите ще трябва да бъде включен и режимът на сирийския президент Башар Асад.

Изказванията ѝ показват, че се разширява подкрепата за военна акция в Сирия и за тезата, че Асад трябва да участва в преговорния процес, отбелязва Ройтерс.

"За да се стигне до политическо решение, трябва представителите на сирийската опозиция и сегашните управляващи в Дамаск, както и други да постигнат реален напредък, а след това най-вече и всички съюзници на съответните групи", каза Меркел.

Тя подчерта, че тази позиция не означава, че Германия не вижда "ужасяващите резултати" от това, което Асад върши и продължава да върши срещу сирийците, които атакува с варелни бомби.

Меркел изрази надежда, че скоро може да започне преговорен процес, в който важна роля да играят Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Иран, както и Германия, Франция и Великобритания.

Египет: Руската намеса в Сирия ще възпре тероризма

Намесата на Русия, предвид нейният потенциал и нейните способности, е нещо, което ще има ефект за ограничаването на тероризма в Сирия и за изкореняването му, подчерта египетският министър на външните работи Самех Шукри в телевизионно интервю.

Думите на Шукри са пореден сигнал за затопляне на отношенията между Русия и Египет. По време на държавна визита в Русия на президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси през август двете страни призоваха за коалиция за борба с тероризма в Близкия изток.

През юни Египет и Русия проведоха първото си съвместно военноморско учение. Египет преживя вълна от терористични актове на полуостров Синай, където местна групировка се врече във вярност на ИД.