Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Прага, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Немските бойци са в подкрепа на оглавяваните от САЩ въздушни удари по "Ислямска държава" (ИД).

По думите на Меркел бойците от Бундесвера действат ефективно от базата като част от коалицията срещу ИД и тя изрази надежда, че те ще продължат да го правят. Меркел приветства коментара на Анкара, че "Инджирлик" е същевременно обект на НАТО.

Депутати от Бундестага заплашиха, че ще прекратят военната мисия на Германия, ако турската страна не им разреши да посетят базата.

През юни Турция, разгневена от резолюцията на Бундестага, която призна за геноцид избиването на арменци през 1915 г., отказа достъп на германската парламентарна делегация до базата. Турция се закани, че няма да позволи подобно посещение, планирано за октомври, съобщи Ройтерс.

По-рано днес немското списание "Шпигел" съобщи на уебсайта си, че заради отказа на Анкара да допусне в "Инджирлик" членовете на Бундестага начело с един заместник-министър на отбраната на Германия, властите в Берлин обмислят евентуалното изтегляне на немския контингент и техника от базата в Турция. Списанието твърди, че един от обсъжданите варианти е прехвърляне в Йордания или Кипър на разузнавателните самолети "Торнадо" и самолетите цистерни на германските ВВС, предаде ТАСС.

Руската агенция цитира и изявление на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен пред медийната група "РедакционсНецверк Дойчланд". В него тя се обявява против отзоваването на военнослужещите и техниката на Бундесвера от турската база, но не изключва възможността те да продължат от друго място участието си във въздушните операции срещу ислямистите.

В Прага премиерът на Чехия Бохуслав Соботка и канцлерът на Германия Ангела Меркел се обявиха за засилване на сътрудничеството в сферата на сигурността между страните от ЕС. Те направиха това на съвместна пресконференция в Прага след двустранни преговори за перспективите на съюза и миграционната криза.

Ситуацията в областта на европейската сигурност се влоши и ние трябва да говорим за необходимостта от укрепване на съвместната политика в областта на сигурността", каза Соботка. Германският му партньор изрази задоволство относно досегашното развитие на сътрудничеството между правоохранителните органи и специалните служби на двете страни. Тя съобщи, че на първи октомври влиза в сила договор за сътрудничество между полициите на Германия и Чехия.

Двамата правителствени ръководители са обсъдили и миграционната криза в Европа, като Соботка е потвърдил несъгласието на Прага с идеята за разпределение на бежанците по квоти между страните членки на ЕС. Но чешкият премиер призна, че Чехия и Германия се на еднакви позиции по няколко теми - укрепване на границите на Шенгенската зона и подписването на споразумения със страни нечленки за сдържане на миграционния поток.