Франсоа Оланд и Ангела Меркел призоваха Атина бързо да направи предложения за постигане на сделка "пари срещу реформи", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Вратата за преговори е отворена", каза президентът Франсоа Оланд на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел и прикани гръцкия премиер Алексис Ципрас бързо да направи "сериозни" предложения.

Меркел заяви, че няма условия да се обсъжда програма, в която да участва спасителният фонд на ЕС, и призова Гърция тази седмица да излезе с предложения.

"Много ясно заявяваме, че вратата за преговори остава отворена и че утрешната среща на лидерите на страните от еврозоната трябва да се тълкува точно в този смисъл.

В същото време обаче заявяваме, че за момента не са налице изискванията за започване на преговори за конкретна програма на Европейския стабилизационен механизъм", каза тя.

Оланд и Меркел ще продължат разговорите си за Гърция и на работната си вечеря. Двама поискаха утре спешна среща на лидерите на страните от еврозоната по гръцкия проблем.

ЕЦБ ще продължи спешното финансиране

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи в досегашните обеми спешното финансиране на търговските банки на Гърция в рамките на програмата за спешна ликвидна помощ (ЕLA) съобщи банката, цитирана от Франс прес и ТАСС.

ЕЦБ отпуска кредити на гръцките централни банки по програмата ELA със залог гръцки държавни облигации. По данни към края на юни, обемът на кредитиране на гръцките банки от ЕЦБ по програмата ELA е достигнал около 90 милиарда евро.

Управителният съвет "днес реши да запази отпускането на спешна ликвидна помощ на гръцките банки на нивото, което бе определено на 26 юни 2015 г., след като обсъди предложение на Гръцката централна банка", се казва в съобщението на ЕЦБ.

САЩ призоваха Гърция и ЕС да намерят компромис

Белият дом призова лидерите на ЕС и на Гърция да намерят компромис, за да може Атина да остане в еврозоната ден след като гърците гласуваха с "не" на референдума за приемането на условията на кредиторите, предаде Франс прес.

"Референдумът завърши, но виждането ни остава същото", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Той отбеляза, че е в интерес и на двете страни да намерят решение, "което позволява на Гърция да остане в еврозоната".

В очакване на решаваща среща на върха утре вечер днес европейските лидери са разделени по възобновяването на преговорите с Гърция, която повече отвсякога е в ситуация на спешна нужда от финансиране, отбелязва АФП.

Анкета: Ще доведе ли ''не''-то на референдума до ''Грекзит''?