Френският президент Франсоа Оланд заяви, че е настоял пред руския си колега Владимир Путин руските удари в Сирия да бъдат насочени само срещу групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

"Ударите трябва да засягат Даеш и само Даеш" (арабското съкращение за "Ислямската държава), каза Оланд.

"И двамата наблегнахме на факта, че ИД е врагът, с когото трябва да воюваме", каза на съвместната пресконференция тази вечер след срещата на Нормандската четворка германският канцлер Ангела Меркел, отричайки каквито и да било различия в мненията с Оланд по отношение на подхода към сирийския президент Башар ал Асад.

Руският президент Владимир Путин напусна Елисейския дворец без да прави изявление.

Очакванията в Русия са въздушните удари в Сирия да продължат 3-4 месеца.

Руските въздушни удари в Сирия ще продължат “три до четири месеца” и ще стават все по-интензивни, заяви по-рано Алексей Пушков, председател на комисията по външни работи към Държавната дума. Той уточни, че Русия нанася удари по групите на Ислямска държава близо до Дамаск.

Критиките на Запада са, че атаките са насочени твърде далеч от базите на джихадистите в Източна Сирия.

Москва отхвърля обвиненията, че извършва нападения срещу сирийската опозиция и съобщи, че е унищожила командни пунктове на “Ислямска държава”.

Въздушните удари на Русия в Сирия

Авиационната група на Въздушно-космическите сили на Руската федерация в Сирия в петък е извършила 14 полета, заяви по-рано говорителят на министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

От базата "Хмеймим" за деня са извършени 14 полета на самолети Су-34, Су-24М и Су-25, в хода на които са нанесени шест удара по обекти на турористичната групировка ИДИЛ, заяви генералът. В района на Хан-Шейхун (провинция Идлиб) е разрушен команден пункт.

Ударите на Коалицията


Предвожданата от САЩ коалиция е нанесла през вчерашния ден 28 въздушни удара по позиции на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, съобщи Ройтерс, като цитира комюнике на коалицията.

Двайсет от нападенията са били в Ирак, шест от тях близо до град Ал Хуeйджа. Били са поразени цели в районите на още осем иракски града - тактически единици, превозни средства и оборудване, бойни позиции и други.
Шест от нанесените осем удара в Сирия са били в района на град Хасака.