В общност, основана на принципа на солидарността, всяка страна трябва да допринася според възможностите си, каза още Меркел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По думите й през последните две години е постигнат голям напредък, но има още работа за вършене.

Тя говори и за папа Франциск, като окачестви като трогателни и вдъхновяващи последните му изказвания. Вчера той се срещна с 27-те лидери на държавите от ЕС преди днешния им форум на върха в Рим по случай 60 години от подписването на Римските договори.

Българският президент Румен Радев първи от всички европейски лидери беше поканен  да поздрави Папата .

"Мисля, че далеч не сме направили всичко добре. И което е останало недовършено, е време сега да бъде доведено докрай, имаме добра база за това", каза Меркел в интервюто, цитирана от ТАСС.

"Когато отваряхме външните граници, ние не мислехме за укрепване на външните граници. Когато въвеждахме единната валута, не бяхме готови за кризата. Но в момента поправяме всичко това чрез банковия съюз и стабилизационните механизми. Най-важното е всичко това да се прави в атмосфера на солидарност", заяви германският канцлер.

"Трябва да гарантираме хората да не бягат, да разрешим кризите като тази в Сирия и да правим това заедно", каза Меркел.

Тя също така отново изрази една от основните тези на икономическата си политика: "Трябва да съгласуваме истински правила и това няма как да се направи без икономии".

За случката по време на срещата й с президента на САЩ Доналд Тръмп (когато се твърдеше, че той не се бил ръкувал с Меркел) германският канцлер каза, че е имало "достатъчно ръкостискания".

"Не мисля, че това е било лош сигнал за Европа. Само заедно можем да бъдем силни", заяви Меркел.